Zastupnik Domagoj Hajduković, šef novog saborskog kluba socijaldemokrata gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je govorio o rasapu SDP-a iz kojeg je izbačeno sedam članova.

Hajduković nije morao otići iz Grbinovog SDP-a, član je Predsjedništva, a kazao zbog čega je otišao s pobunjenim članovima stranke.

“Zato što to više nije SDP u koji sam ušao prije 22 godine”, rekao je i dodao kako je stranka sada suprotnost progresivnoj stranci kakva je bila prije i da je počela postavljati nedemokratske standarde.

“Apsolutno mi je neugodno, jako sam žalostan, ne mogu opisati koliko se osjećam nakon toliko vremena, truda i kapitala koji sam uložio u stranku”, rekao je i dodao kako je postalo bitno tko je dobar s predsjednikom. Napravljena je razlika između sedmero izbačenih i sedmero koji su ostali, a kriteriji nisu objašnjeni, nemaju smisla, kaže Hajduković.

Bivši SDP-ovac vjeruje kako je moguće da im se priključi još članova te strane te ističe da su svi dobrodošli.

Primarni politički cilj novog kluba je boriti se za malog čovjeka, za dostojan život, kaže Hajduković.

Za kraj je komentirao stanje na ljevici koje nije nimalo blistavo.

“Ne bih rekao da olakšavamo posao HDZ-u. Radimo ono što je jedino odgovorno sada. Mislim da ćemo se svojim radom brzo pokazati kao netko tko je dostojan nositi inicijativu na lijevom spektru politike”, kaže Hajduković.

“Nismo razgovarali o kadrovskim rješenjima. Manje nas zanima tko je predsjednik kojeg odbora, bitno je imati platformu za rad, a u tjednima pred nama ćemo razgovarati o ostalim rješenjima”, rekao je i zaključio da je suradnja s Grbinom nemoguća te da je SDP izgubio dio svog identiteta.

Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a, bio je gost RTL-a na kojem je govorio o budućnosti stranke nakon što je u njoj došlo do potpunog raskola.

Hajdaš Dončić se na početku osvrnuo na izjavu premijera da je ovo što se događa u SDP-u loše i da su pali na niske grane te da pokazuju duh netolerancije.

“Ne znam odakle mu pravo da se petlja u unutarnje odnose druge političke stranke. Ako se sjećamo HDZ-a, imali su puno turbulencija tijekom povijesti, preživjeli su. Može se držati svoje stranke i boriti se u njoj protiv korupcije koju nikad nije očistio, ali to je stvar HDZ-a”, kazao je.

Komentirao je i je li računao da će 18 zastupnika okrenuti leđa stranci.

“Krenuli smo u postupak koji se zove reevidencija gdje smo naišli na svakakve čudnovate stvari o kojima nismo javno komunicirali i ne želimo jer nam je stalo ne samo do brenda SDP-a nego i normalne komunikacije koja mora postojati kao SDP kao tvrtka. Nije dobro iznositi stvari na koje smo naišli. Cijeli prijepor i bijes proizlazi iz čišćenja baze podataka i članstva sukladno nalazima Državne revizije i Agencije za zaštitu osobnih podataka”, kazao je Hajdaš Dončić.

Na pitanje smatra li da su pretjerali u stranci odgovorio je da nisu.

S obzirom da nije htio iznositi podatke, Hajdaš Dončiću postavljeno je pitanje ima li onda u SDP-u posla na institucije. Kazao je da su sve riješili između sebe.

Na pitanje vodi li Peđa Grbin stranku u propast, Hajdaš Dončić kazao je da je Grbin širok demokrat koji je postupak vodio predugo.

“Kao demokratska stranka smo prošli sve institucije, to je trebalo riješiti puno ranije. Ali zbog njegove prevelike demokratičnosti to se malo odužilo. Ispričavam se i vama i građanima što smo se zadnjih par mjeseci bavili sami sa sobom. Taj proces je jučer završen”, kazao je Hajdaš Dončić.

Kazao je i da izbacivanje Bernardića i ekipe nije bila osveta za prijašnje suspenzije njega i Grbina.

Na pitanje hoće li s novim klubom socijaldemokrata SDP surađivati u Saboru oko oporbenih inicijativa, Hajdaš Dončić je kazao da ne vidi razloga zašto suradnje ne bi bilo.

“Trebat će potpisi njima i nama za određene zakone i prijedloge”, kazao je.

Na konstataciju da je rejting SDP-a nizak, Hajdaš Dončić je kazao da živimo u turbulentnom vremenu.

“Gledajte što se događa u drugim državama. Stranke se mijenjaju. SDP sigurno u životu neće imati partnera poput HSS i HNS koji su propali. Dolaze novi partneri. Da li je to Možemo ili neka nova lijeva platforma, živi bili pa vidjeli, a brend SDP-a će ostati. Različiti komentatori sad je vrijeme da se pljuje po SDP-u. Gdje smo se raspali? Jesu li gradonačelnici načlenici iz stranke? Ne. Župani? Ne. Radi se o 18 ljudi od 15 tisuća koji su izašli iz stranke. Bit će kolateralnih izlazaka. To nije raskol. Raskol bi bio da je od 60 načelnika i gradonačelnika otišlo 30 na jednu stranu, a 30 na drugu. Nažalost najviše je vidljivo Klub saborskih zastupnika. Njih 18 je odlučilo potražiti sreću u pod nekim drugim kišobranom. Nikad bolje ne spavam nego sad. Ovo je super”, kazao je.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr/RTL

error: Content is protected !!