U drugoj polovici rujna Općinski građanski sud u Zagrebu je donio Rješenje o zabrani pisanja koje se odnosi na portal H-alter čiji je nakladnik Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, a vezani su uz tekstove o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Odluka je donosena povodom 10. tekstova koje je u razdoblju od 12.07.2021. do 25.08.2021. napisala novinarka Jelena Jindra. Ti su tekstovi napisani uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije (AEM) temeljem provedenog Javnog poziva za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama.

Buljan Flander je ubrzo podnijela ostavku, što je bio rezultat gore spomenutih tekstova, tromjesečnog ignoriranja od strane gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, ali i otvorene kritike sudbene vlasti koje su iznijeli premijer Andrej Plenković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, zbog navodnog udara na slobodu medija.

Međutim, ni tu nije stao kraj napadima na Gordanu Buljan Flander budući da je H-alter objavio kako udruga B.a.b.e. “objavljuju priče “Lauri”: Slučaj Željke Posavec”.

Kako se navodi u uvodu: “Nastavno na objavljenu seriju tekstova novinarke Jelene Jindre o radu Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba i ravnateljice Gordane Buljan Flander, javnu diskusiju koja je pokrenuta kao reakcija na navedene tekstove (…) udruga B.a.B.e. odlučila je na jednom mjestu objediniti argumentirane slučajeve svojih korisnica, počevši s onim gospođe Željke Posavec (ranije Borić).

Povodom toga, Gordana Buljan Flander najavila je podizanje kaznene prijave protiv Željke Posavec i udruge B.a.b.e. zbog lažnih optužbi.

U nastavku prenosimo priopćenje u cijelosti:

“Ovim putem najavljujem kako ću zbog izrečenih laži podići kaznenu prijavu protiv Željke Posavec i protiv udruge pod čijim patronatom me lažno optužuje bez ikakvih dokaza. Kako se braniti od takvih izmišljenih optužbi od osoba koje su evidentno nezadovoljne multidisciplinarnim nalazima Poliklinike, djelatnicima Centra za socijalnu skrb, policijskim izvješćima, izvještajima nadzora, privremenim mjerama…, u konačnici i sudskim presudama za koju odgovornost prebacuju nama odnosno osobno meni?!

Vjeruje li itko njihovim tvrdnjama da sud donosi presudu prema jednom vještačkom mišljenju, a pogotovo prema jednom psihologijskom, socijalno pedagoškom i sličnom nalazu? Presudu ne donose vještaci, nego sud, a vještačenje je samo jedan od dokaza u postupku. O tome puno više mogu reći suci.

U slučaju gđe. Posavec javnosti bi sigurno bilo interesantno dobiti uvid u cijeli sudski spis i u sva zapažanja sustava na temelju kojeg je donesena presuda. U ovom slučaju vještačila sam zajedno s uvaženom psihijatricom (koja se ni ne spominje), koja u potpunosti stoji, kao i ja, iza nalaza i mišljenja sastavljenih u tada aktualnim okolnostima, s tada raspoloživim podacima i u tadašnjem stanju djeteta. Interesantno je da gđa. Posavec za cijelu sudsku presudu proziva samo mene i nakon 11 godina “prisjeća se” plave koverte.

Zašto to dosad nije prijavila, ona, kolege i udruge kojima se obraćala?”, poručila je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!