Domaće IT tvrtke Infobip i Stemi zaključile su prvo izdanje zajedničkog projekta “Škola budućnosti”, koji je, radi jačanja veze IT sektora i obrazovanja te pozicioniranja Hrvatske među predvodnike u učenju umjetne inteligencije kod mladih, okupio više od tisuću učenika iz 60 škola iz cijele Hrvatske.

Učenici su se tijekom polugodišnjeg projekta tijekom izrade ‘chatbotova’ pobliže upoznali s umjetnom inteligencijom. Na završnoj konferenciji svojim radovima (‘chatbotovima’) razvijenima za rješavanje nekog od problema unutar UN-ovih ciljeva održivosti predstavili su se najbolji osnovnoškolski i srednjoškolski timovi. Pobjednički radovi najviše su se bavili unapređenjem kvalitete života u gradovima, povezivanjem učenika radi lakšeg dogovaranja instrukcija i educiranja o energetskoj učinkovitosti.

Za tri najbolja Infobip je uručio nagrade, a u planu je, kako je kazao direktor Stemija Marin Trošelj, nastavak “Škole budućnosti” i u novoj sezoni koja će uskoro početi.

– Obrazovanje je temelj svakog društva i zato u Hrvatskoj nastavljamo stvarati zajednicu učitelja i raznih drugih organizacija koje žele stvarati škole budućnosti. U nastavku projekta okupit ćemo još više tech kompanija koje će zajedno s nama graditi budućnost, najavio je Trošelj.

Širenje projekta u SAD

I u Infobipu žele da se zajednica u kojoj djeluju razvija, pri čemu je, po ocjeni suosnivača i tehničkog direktora te vodeće domaće i globalno prepoznate IT tvrtke Izabela Jelenića, kvalitetan prijenos znanja na najmlađe generacije jedan od imperativa.

– Svi školski timovi koji su sudjelovali u projektu napravili su golem iskorak u tehnološku budućnost. Cijeli projekt, kao i vizija Stemija nas u Infobipu su inspirirali da taj inovativni projekt pokušamo proširiti i izvan naših granica, i to u najveći svjetski tehnološki centar, u SAD, istaknuo je Jelenić.

Najavio je da u tom smjeru ide i investicija Infobipa u Stemi, objasnivši i da će projekt ‘skalirati’ i dodatno unaprijediti povratnim informacijama i iskustvom iz obrazovnog sustava u SAD-u te da je to način na koji žele vratiti nešto zajednici i njezinim najmlađim članovima.

Projekt su kao glavni partner podržali i iz telekoma A1 Hrvatska, čiji je glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske resurse i korporativne komunikacije Ivan Skender naglasio da su posvećeni ulaganju u digitalnu pismenost građana i napredne digitalne vještine zaposlenika, a zadovoljni su i time što su znanja mogli podijelili s mladim, talentiranim ljudima koji su sudjelovali u projektu “Škola budućnosti”.

– Oduševile su nas inovativne ideje i entuzijazam učenika u korištenju novih tehnologija kako bi predlagali rješenja za društvene probleme i stvarali održivu budućnost. Nadam se da će ovakvih projekata biti sve više, ali i da ćemo edukaciju djece novim tehnologijama u skoroj budućnosti gledati i u nastavnom programu škola, jer samo tako ćemo odgajati digitalne generacije koje generiraju rast Hrvatske kao konkurentne ekonomije i društva, poručio je Skender.

Projekt su još podržale tvrtke Bosch, Croatia osiguranje, Zagrebačka banka, Končar i Score Alarm.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!