Dvije su definicije optimizma, jedna je životni stil – neki su rođeni optimisti, a neki su pesimisti. Druga je objašnjenje teških životnih situacija – pesimist će reći da je on za sve kriv, da će to beskrajno dugo trajati i da ima globalni učinak, dok optimist gleda izlaz iz teške situacije, kaže prof. dr. sc. Mirjana Kujundžič Tiljak koja je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska s meteorologom Zoranom Vakulom komentirala prvi Svjetski dan optimizma u Hrvatskoj.

Za optimizam kažu da je pozitivno shvaćanje svijeta i očekivanje najboljeg mogućeg ishoda. Koliko smo optimistični i kako postati optimističniji komentirali su prof. dr. sc. Mirjana Kujundžič Tiljak i meteorolog Zoran Vakula.

– Dvije su definicije optimizma, jedan je onaj naš dispozicijski optimizam, odnosno životni stil – neki su rođeni optimisti, a neki su pesimisti. A drugo je pitanje objašnjenja pojedinih teških životnih situacija“ – pesimist će reći da je on za sve kriv, da će to beskrajno dugo trajati i da to ima nekakav globalni učinak, dok optimist gleda izlaz iz te teške situacije, kaže Tiljak i dodaje kako vjerojatno postoji predispozicija s kojom se rađamo, no da je optimizam vještina koja se može naučiti i potaknuti dobrim odgojem i primjerima.

– Za mene je optimizam životna filozofija, ne bih mogla biti drugačija. Ja u svemu vidim optimističan kraj i nadu za bolje sutra, dodaje Tiljak za HTV-ovu emisiju “Dobro jutro Hrvatska”.

Vakula kaže za sebe da je vječni optimista, te ističe kako je važno činiti i misliti dobro, i djelovati na okolinu da i ona misli pozitivno.

– U svakoj teškoći trebalo bi naći malo pozitive, ako ćemo misliti samo negativno još ćemo dublje ‘pasti’. Koliko god je teško treba misliti pozitivno i tražiti neko svjetlo na kraju tunela. Ideja je bila da Svjetski dan optimizma krene iz Hrvatske, jedne male ali raznolike zemlje bogate duhom. On je to pokrenuo i borio se, te je pokrenuta inicijativa da se proglasi Svjetski dan optimizma. Nije još došla na glasanje, ali ideja je tu i radimo na tome da to krene, objašnjava Vakula.

U Križnici 11. listopada će se obilježiti prvi Svjetski dan optimizma, a idejni začetnik projekta je Siniša Cmrk. Brojni su oni koji su podržali ovaj projekt, a jedna od njih je i Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu.

– Život nije uvijek jednostavan, međutim voljela bih da se usredotočimo na ono dobro. I zato sam iznimno zahvalna što mogu biti ambasadorica inicijative koju ću nastaviti s kolegama u Europskom parlamentu. Promijenimo perspektivu, budimo optimistični. Probajte, nije teško, uvjerena sam da i vi to možete, poručila je Glavak.

Tiljak je dobila poziv da se uključi u projekt kao znanstvenica, što je ona objeručke prihvatila.

– Ima jako puno znanstvenih istraživanja u području medicine, u kojima se vidjelo da optimizam ima pozitivan učinak na zdravlje, odnosno da optimisti rjeđe obolijevaju od infarkta i hipertenzije, te da kada obole od teških oboljenja, primjerice raka dojke, imaju bolje rezultate liječenja, kaže.

Povodom Svjetskog dana optimizma Vakula je skladao i recitaciju.

– To je bio trenutak inspiracije nakon četvrtog razgovora sa Sinišom Cmrkom i njegovim entuzijastičnim aktivnostima i energijom. I onda je krenula lavina. Ako vrijeme dopusti i ako se ostvare prognoze, nadam se da će se sve posložiti da se Svjetski dan optimizma održi 11. listopada u Križnici u općini Pitomača, kaže Vakula sa smiješkom.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!