Doba je berbe oraha pa se do njih sada lako može doći na tržnicama, trgovinama, pa čak i preko internetskih oglasa. Iako je ovoga proljeća bio mraz te je rod smanjen u određenim dijelovima Hrvatske, sadašnja prodajna cijena nije se mnogo mijenjala u odnosu na lani, pa se može naći za 70-90 kuna, a svi prodavači na veće količine daju i popust.

Orasi su, uz bademe, najpopularniji orašasti plodovi, koji obiluju zdravim mastima, vlaknima, vitaminima i mineralima pa su itekako dobri za vaše zdravlje. Orašasti plodovi zdrave su i popularne namirnice. Zdrava prehrana danas obavezno uvrštava orašaste plodove u doručak ili kao idealan međuobrok umjesto grickalica i slatkiša, piše Centar zdravlja .

Pogledajte zbog čega su još orasi izvrsna namirnica koju će ljubitelji orašastih plodova voljeti još i više.

ORASI SU BOGATI ANTIOKSIDANSIMA

Antioksidansi su od ključnog značaja za vaše zdravlje, a orasi sadrže jedinstvene i moćne antioksidanse koji su dostupni samo u namirnicama. Dodatno istraživanje pokazalo je da antioksidansi iz oraha pomažu spriječiti kemijski inducirana oštećenja jetre.

ORASI SPRJEČAVAJU RAK

Orasi pomažu u smanjenju rizika od raka, posebice raka prostate i raka dojke, i to za 40-50%. Za to su zaslužne zdrave masti iz oraha koji znatno usporavaju razvoj tumora pa se stigne reagirati na vrijeme.

image

ORASI ČUVAJU ZDRAVLJE SRCA

Orasi su bogati aminokiselinskim l-argininom, koji nudi višestruke prednosti osobama sa srčanim bolestima i onima koji imaju povećan rizik za bolesti srca. Sadrže i biljnu omega-3 masnu alfa-linolensku kiselinu koja djeluje protuupalno, može spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka i kontrolira razinu kolesterola.

ORASI KONTROLIRAJU TJELESNU TEŽINU

Ako uvrstite orahe u vašu svakodnevnu prehranu, pomoći će vam da održite idealnu tjelesnu težinu. Razlog tome je što orasi povećavaju osjećaj sitosti, smanjuju obujam struka, a kad se jedu kao zamjena slatkišima i grickalicama, možete izgubiti 2 kilograma.

ORASI POBOLJŠAVAJU REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE KOD MUŠKARACA

Jedna od manje poznatih prednosti oraha je njihov utjecaj na mušku plodnost. Muškarcima koji konzumiraju oko 75 grama, malo više od pola šalice oraha dnevno, značajno se poboljšala kvaliteta spermija, odnosno njihova vitalnost, pokretljivost i morfologija.

ORASI ODRŽAVAJU MOZAK ZDRAVIM

Orasi sadrže niz neuroprotektivnih spojeva, uključujući vitamin E, folat, melatonin, omega-3 masti i antioksidanse, a svi oni dokazano pozitivno utječu na mozak tako što poboljšavaju kognitivne i motoričke funkcije u starenju te povećaju inferencijalno rasuđivanje kod mladih odraslih osoba.

PIŠE M.P./slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!