Smrdljivi martini u kontinentalnim dijelovima Hrvatske ovih dana sve češće ulaze u kuće kako bi se sakrili od niskih temperatura. Poznati su po tekućini neugodnog mirisa koju ispuštaju iz žlijezda na prsima kada se nalaze u opasnosti, tj. kada ih se uznemire, po čemu su i dobili naziv smrdljivi, a naziv martin je zbog toga što su najaktivniji oko Martinja.

Često se nastanjuju u vrtovima, objektima u vrtu ili podrumima. Najviše vole rajčice, soju, grašak, grah, pšenicu, paprike…, pa na ovim kulturama mogu napraviti štetu, jer isisavaju sok iz cvijeta i plodova.

Odavno se zna kako smrdljivi martini ne vole mirise mente i češnjaka, tako da mnogi vrtlari ove biljke sade između redova povrća. Postoje i razni biljni pripravci od čili paprika, ljusaka luka i gorušice kojima se tjeraju smrdljivi martini.

Poznata je i kombinacija vruće vode, sapuna i bijelog octa s kojom se radi zamka za njih. Pripravkom treba pošpricati mjesta na kojima ih često viđate ili kroz koja mogu ući u kuću (npr. prozori, vrata, rupe u zidovima i sl.).

PIŠE M.P./slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!