Dvoje državljana Hrvatske optuženo je u Španjolskoj za pranje novca stečenog od ilegalnih aktivnosti putem kompanije registrirane u toj zemlji od 2016. do 2020. godine, javlja 24sata.

Muškarac (39) i žena (40), uhićeni su krajem rujna. Španjolska policija tvrdi da su uhićeni zajedno s još jednim Španjolcem i Kolumbijkom bili na čelu kriminalne organizacije koja je preusmjerila 2 milijuna eura u gotovini, stečenih uglavnom pljačkanjem stanova i kuća, u tvrtku nakon čega bi se preko legalnih aktivnosti izgubio svaki trag nezakonito stečenog novca. Uz to su otprije poznati po nasilnim pljačkama, pranju novca i pripadanju kriminalnoj skupini. Sud u Torrevieji ih je zatim pustio na uvjetnu slobodu i pritom blokirao 19 bankovnih računa, 19 nekretnina i 9 automobila.

U lipnju je u Jijoni, obližnjem mjestu s 6.800 stanovnika, jedan poduzetnik prijavio policiji računovođu iz svoje kompanije. Računovođa, 51-godišnji Španjolac, od zaposlenja u kompaniji 2017. godine kontinuirano je primao novac na poslovni račun kompanije pa ga preusmjeravao na privatne račune drugih osoba kao i na svoj osobni, pa je tako na nezakonit način prošlo 340.000 eura, rekao je poduzetnik policiji, a prenosi 24sata.

Kasnije se saznalo kako računovođa namješta financijske brojeve, navodeći nepostojeće prihode i rashode, kako bi prikrio stvarno porijeklo novca. Policija navodi da je napravio račune nepostojećih dobavljača temeljem kojih je isplaćivao novac s računa kompanije, a često je isplaćivao i iznose veće od stvarnih vrijednosti roba i usluga.

Navodno je prebacio oko 400.000 eura, što je za 60.000 više od iznosa koji je prijavio vlasnik kompanije. Novac je uplaćivao na razne privatne račune, među kojima su bili i oni njegove supruge. No dio novca je uložio u kriptovalute, ali ga je ondje i vjerojatno izgubio, priopćila je policija.

“Tijekom istrage smo ustanovili da se provodilo nekoliko međusobno neovisnih operacija pranja novca”, priopćila je Civilna garda iz Alicantea.

Istražitelji su zaključili i kako najmanje 13 osoba radi u kriminalnoj organizaciji koja prima nezakonito stečeni novac u gotovini pa ga preko računovođe u ovoj kompaniji prebacuje na razne privatne račune. 

PIŠE PSD

error: Content is protected !!