Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obrati se u Beogradu na Summitu nesvrstanih, povodom obilježavanja 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

– Postoji protektorat međunarodne zajednice koji je BiH doveo do raspada. BiH je nametnut visoki predstavnik, iako nema odluke Vijeća sigurnosti o tome – naveo je Dodik.

Dodao je da svjetske sile pokušavaju nemetnuti rješenja BiH, te da je stvorena klima nepovjerenja.

“Bosna i Hercegovina je zemlja pod protektoratom SAD-a, dijela europskih zemalja, Japana i Kanade, udruženih u namjeri da njihova rješenja nametnu ljudima u BiH. Nerazumijevanje i uplitanje ovih aktera, i to mahom razvijenih zemalja, europskih i svjetskih sila, u unutarnje prilike u BiH i regiji, dupli standardi koji su primjenjivani kako devedesetih tako i danas doveli su našu zemlju do ruba raspada”, kazao je Dodik.

Rekao je da velike sile ne poštuju ni sustav Ujedinjenih nacija, zbog čega je, kako je naveo, BiH nametnut nelegalni visoki predstavnik kao sinonim za protektorat u kojem se naša zemlja nalazi, koji nastavlja blefirati svoju važnost, mada nema odluke Vijeća sigurnosti koja je predviđena da bi on mogao raditi u BiH”.

“Uporno osuđivanje samo srpskog naroda i povlađivanje drugom narodu – Bošnjacima, stvorili su klimu nepovjerenja, potpunog odsustva komunikacije i suradnje te želju za samoopredjeljenjem koje jedino može vratiti punu stabilnost i daljnji napredak razvoja ovom dijelu Europe”, izjavio je Dodik.

Dodao je da je moguće da ovakve izjave pojedinima zvuče bogohulno.

“Ali stojim pred vama kao predstavnik naroda koji je uvijek bio na strani pravednika u svim ratovima s kojim se regija suočila, a sada pati i trpi zbog loše, nepromišljene i nepravedne politike navedenih centara moći”, naveo je Dodik.

Dodao je da se svijet susreće sa političkim i vojnim sukobima, terorizmom, migrantskom krizom i istaknu da BiH nije pošteđena tih problema.

Govoreći o pandemiji virusa korona, Dodik je u obraćanju rekao da je svijet preživio jednu od najvećih kriza globalnog doba, te da su na početku pandemije velike zemlje zaboravile male.

– Na početku epidemije koja je pogodila svijet, bogate zemlje su zaboravile na male, regionalne organizacije su se ponašale kao da nemaju ni strategiju ni resurse da pomognu kako svojim članicama, tako i ostalim – istaknuo je Dodik.

Dodik je u svojstvu srpskog člana Predsjedništva BiH uputio iskrene čestitke predsjedavajućem Pokreta azerbejdžanskom predsjedniku Ilhanu Alijevu na plemenitoj i velikodušnoj odluci da se ovaj sastanak povodom 60 godina velikog jubileja održi u Beogradu, jer je time iskazao poštovanje prema osnivačima Pokreta nesvrstanih, ali i dobronamjerno liderstvo.

Dodik je zahvalio i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao domaćinu skupa, na organizaciji i gostoprimstvu, ističući da je ovaj skup najmasovniji multilateralni događaj u protekle dvije godine.

Podsjetimo, domaćini današnjeg skupa su Srbija i Azerbejdžan, a na njemu sudjeluje nekoliko predsjednika i premijera, te četrdeset šefova diplomacija i brojni izaslanici.

/HMS/

error: Content is protected !!