Općinski sud u Osijeku je nakon trećeg suđenja oslobodio grobare Branislava Raškovića, Romana Rusana, Vladimira Šaulića, Sanela Drakčića, Zorana Martića i Dejana Vujića. Što se tiče nosača Ivice Dizdara, Željka Arlavija i Ivice Ećimovića, njima se optužba odbija zbog zastare. Radi se o nepravomoćnim presudama. 

Podsjetimo, optužnica je desetoricu teretila da su od 1993. do 2013. godine, prekapajući grobnice pri ekshumacijama kostiju zbog kopanja novih grobova na grobljima u Osijeku, Sarvašu i Klisi, skidali poklopce s dotrajalih lijesova te krali zlatni nakit, zlatne zube i zubne navlake. Prvo suđenje bilo im je na Općinskom sudu u Osijeku 2015. godine.

Prva je presuda bila 2017., kada su osuđeni na ukupno 19 godina i 8 mjeseci zatvora, a morali su i vratiti 147.000 kuna. No, na presudu su se žalili i tužiteljstvo i odvjetništvo pa je suđenje vraćeno u postupak koji je trajao do 2019. Tad su krivima proglašena desetorica grobara i nosača, a trojica su oslobođena krivnje. U kolovozu prošle godine varaždinski Županijski sud odlučio je da se predmet ponovno vrati na suđenje.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!