Talibanski čelnici sastat će se u utorak s dužnosnicima Europske unije u Dohi, najavio je u ponedjeljak njihov vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova Amir Kan Mutaki, dok novi afganistanski režim pokušava prekinuti svoju diplomatsku izolaciju.

“U utorak ćemo se sastati s predstavnicima EU-a. Do sada smo imali pozitivnih susreta s predstavnicima drugih zemalja”, izjavio je Mutaki na konferenciji u glavnom gradu Katara, ne preciziravši funkcije europskih dužnosnika, niti njihov broj.

“Želimo pozitivne odnose sa svima. Vjerujemo u uravnotežene međunarodne odnose. Vjerujemo da uravnotežen odnos može spasiti Afganistana od nestabilnostI”, dodao je.

Ni jedna zemlja dosad nije priznala novi islamistički režim, koji je stupio na vlast u Afganistanu krajem kolovoza.

Ali zbog teške humanitarne krize u zemlji koja u potpunosti ovisi o međunarodnoj pomoći nakon 20 godina rata, poduzima se sve više diplomatskih poteza.

U subotu su se u Dohi talibani sastali s američkim dužnosnicima na prvim izravnim razgovorima s Washingtonom od kada su preuzeli vlast.

Njihov šef diplomacije je pozvao Sjedinjene Države da uspostave “dobre odnose”.

Nakon što je godinama bio domaćin pregovora između talibana i Sjedinjenih Država, Katar i je i dalje nezaobilazni posrednik između islamističkog pokreta i zapadnih vlada.

Prošlog tjedna su visoki talibanski dužnosnici primili u Kabulu britanskog izaslanika za Afganistan, Simona Gassa.

/HMS/

error: Content is protected !!