U subotu 9. listopada 2021. godine stanovnici širokobriješkog sela Uzarići, uz potporu ekološki osviještenih partnera, izveli su veliku akciju čišćenja i zbrinjavanja otpada na području sela Uzarići.

Ove vrijedne aktivnosti prepoznale su brojne organizacije i pojedinci. Okupljanje svih sudionika bilo je ispred prostorija MZ Uzarići s početkom u 9 sati. Opremu, te hranu i piće osigurali su prijatelji prirode i sponzori, prenosi Uzarici.com.

Ovu akcju iznimno je podržala i društveno odgovorna kampanja pod nazivom “Čuvaj, pazi, ne bacaj!” koju realizira Ožujsko pivo u suradnji s ekološkim udruženjima građana koja za cilj ima čišćenje ilegalnih deponija na prostoru Bosne i Hercegovine.

Cilj Žujine kampanje “Čuvaj, pazi, ne bacaj!” jest podići svijest građana o tome koliko je važno pravilno zbrinjavati otpad. Jer on polako guši i sve više zagađuje našu okolinu, pogotovo naše vode, a kroz hranu i vodu zagađene tvari i u konačnici šteti našem zdravlju.

Tako se i Udruga za razvoj okoliš i kulturu EKO ZH u suradnji s Mjesnom zajednicom Uzarići, priključila ovoj akciji, te je u sklopu kampanje organizrala i podržala akciju čišćenja okoliša na području mjesne zajednice Uzarići na dionicama buduće biciklističko-šetačke staze kroz Uzariće.

Sve sudionike ove ekološke akcije blagoslovio je fra Ivan Landeka koji je podržao akciju čišćenja i uređenja Uzarića. Nakon intezivnog rada u prirodi organiziran je ručak za sve sudionike akcije.

Inače, Uzarići se nalaze na prekrasnoj gegrafskoj lokaciji s puno prirodnih raznolikosti počevši od rijeke Lištice, Mostarskog blata, korita potoka Mokašnica, brežuljkastog i brdovitog terena prekrivenog vinogradima i nekoliko različitih vrsta šuma. Uzarići imaju i jako bogatu kulturno-povijesnu baštinu među kojima je najpoznatija nekropola Šarampovo.

Baš zbog svoje prirodne “Bogom dane pozicije” i kulturnoga blaga, početkom ove godine, širokobriješka Udruga Ganganet i Mjesna zajednica Uzarići osmisli su na postojećim seoskim stazama projekt uređenja biciklističke i trkačke staze, šetnice, punktova za vježbanje na otvorenom, parkića za djecu i mjesta za odmor i rekreaciju. Sva ta mjesta se planiraju urediti, te fizički i digitalno označiti. Detalji o ovom projektu nalaze se OVDJE.

Uzarćani su ovoga ljeta uz potporu Udruge EKO ZH izvršili uklanjanje nekoliko ilegalnih deponija uz korito rijeke Lištice, te taj prostor ponovno vratili mještanima na normalnu uporabu.

Pozivaju se svi koji žele sudjelovati u skorim akcijama da se odazovu i učine ovaj prostor još ljepšim za život, a MZ Uzarići zahvaljuje svima koji na bilo koji način podržavaju ove aktivnosti, navodi Uzarici.com.

Ovom akcijom čišćenja otpada i uklanjanja ilegalnih deponija nastavlja se provedba stavljanja Uzarića na ekološku, kulturnu, športsku i turističku mapu Hercegovine.

/HMS/

FOTO: Uzarici.com

error: Content is protected !!