Članovi Predsjedništva sastali su se s njemačkim državnim ministrom za pitanja Europe Michaelom Rothom.

Priopćeno je da je Roth tijekom sastanka istaknuo podršku Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu. Izrazio je zabrinutost stanjem u BiH, bojkotom institucija države i secesionističkom retorikom iz RS-a.

Komšić i Džaferović su istaknuli da su sve zemlje EU bitne za BiH, ali i da Njemačka ima posebnu važnost.

Naglašeno je da, ako se želi pomoći BiH, onda je samo potrebno držati se javnih politika i 14 prioriteta iz Mišljenja EK, kako od strane domaćih, tako i međunarodnih i europskih dužnosnika.

Komšić i Džaferović složili su se s ocjenom njemačkog državnog ministra da je situacija u BiH složena. Zatražili su razumijevanje međunarodnih dužnosnika, ističući kako se secesionističkim politikama mora staviti do znanja da takva politika neće biti tolerirana.

“Ako izostane reakcija međunarodne zajednice, državne snage će reagirati, i to pod svaku cijenu, jer disolucija ne dolazi u obzir, i neće se dozvoliti odcjepljenje ni pedlja Bosne i Hercegovine. Zabrana rada državne policije koja se najavljuje iz entiteta RS bi bila korak koji bi proizveo posljedice”, poručuje bošnjački dvojac u Predsjedništvu BiH.

Dvojac Komšić-Džaferović rekao i da su slabljenjem OHR-a ojačale “antiustavne i antibosanske snage”, jer su to shvatili kao signal da na dnevni red stave ratne politike, iako su prethodno glasali za sve reformske procese. Dodali su da se moraju zaustaviti politička destrukcija i remetilački faktori koji zagovaraju secesiju.

Na kraju zajedničkog priopćenja dvojice članova koje je poslano iz Komšićevog ureda, istaknuto je da je njemački državni ministar iskazao interes za posjetom Bosni i Hercegovini, kako bi se razgovor o navedenim temama nastavio u cilju iznalaženja rješenja.

/HMS/

error: Content is protected !!