Europska studija otkrila je povećan rizik od za život opasnih krvnih ugrušaka poznatih kao venska tromboembolija (VTE) u pacijenata koji nisu bili kritično bolesni od COVID-a.

Rizik od stvaranja krvnih ugrušaka prethodno je bio povezan s teškim COVID-om.

Znanstvenici su pratili 2292 pacijenta koja su došla u bolničke hitne prijme s blagim ili umjerenim simptomima COVID-a, ali bez VTE-a.

Četiri tjedna poslije, VTE se razvio u otprilike jednog na svakih 200 lakše bolesnih pacijenata koji nisu bili hospitalizirani i gotovo 5 na svakih 200 umjereno bolesnih pacijenata, izvijestili su znanstvenici u Thrombosis Research.

Zaključili su da liječnici koji vode brigu o blago i umjereno bolesnim pacijentima s COVID-om moraju biti svjesni tih rizika, “osobito u pacijenata s umjerenim COVID-om koji zahtijevaju hospitalizaciju”.

Američki su pak znanstvenici utvrdili da je kod hospitaliziranih, umjereno bolesnih pacijenata s COVID-om, koji imaju visoku razinu proteina d-dimera u krvi, što upućuje na veći rizik od nastanka opasnih krvnih ugrušaka od prosjeka, liječenje visokim dozama niskomolekularnog heparina (LMWH) ) znatno smanjilo izglede za stvaranje ugrušaka i smrt, prema podacima dobivenim kliničkim ispitivanjima.

Učestalost venske tromboembolije (VTE) ili smrti bila je 28,7 posto u skupini s visokim dozama, u usporedbi s 41,9 posto u bolesnika koji su primali standardnu dozu.

Nakon što su uzeli u obzir različite čimbenike rizika pacijenata, to je bilo smanjenje rizika za 32 posto visokim dozama heparina, naveli su znanstvenici u radu koji je objavio JAMA Internal Medicine.

Znanstvenici su rekli da su pokrenuli istraživanje jer su “vidjeli kako pacijenti dobivaju krvne ugruške i umiru dok su bili na standardnim dozama preventivnog heparina”.

– Uspjeli smo dokazati… da se prema razinama d-dimera najmanje četiri puta većim od gornje granice normale, mogu predvidjeti vrlo rizične skupine hospitaliziranih pacijenata s COVID-om i davanje terapijskih doza heparina kod ovih pacijenata djeluje, rekao je voditelj studije dr. Alex Spyropoulos s Instituta za medicinska istraživanja Feinstein u New Yorku.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!