Od danas u RS neće važiti izmjene Kaznenog zakona BiH, koje je u formi odluke donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a kojima se kazneno kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je pred kraj mandata nametnuo izmjene Kaznenog zakona BiH kojima se uvodi kaznena odgovornost za negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima.

“Proglašavam zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi zakon o dopuni Kaznenog zakona BiH koji je Narodna skupština RS usvojila na dvadesetoj posebnoj sjednici održanoj 30. srpnja 2021. godine”, navedeno je u ukazu Željke Cvijanović. U članu 1. se kaže da se “odluka visokog predstavnika neće primenjivati na teritoriji RS”.

8-2021-10-12-21-30-56-UKAZ.jpg

U članu 2 piše da “nadležni organi RS neće surađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primjene odluke visokog predstavnika, a u članu 3 se precizira da će zakon RS stupiti na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Osim ovog ukaza, predsjednica RS je potpisala i ukaz o proglašavanju zakona o dopunama Kaznenog zakona RS u kojem se zabranjuje omalovažavanje Republike Srpske.

“Tko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, bit će kažnjen kaznom zatvora do tri godine”, piše u zakonu.

Ako je ovo djelo izvršeno “na način da se RS označava kao agresorska ili genocidna tvorevina, ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinitelj će biti kažnjen kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, stoji u tekstu novog zakona.

Također se precizira da ukoliko ovo počini osoba iz neke institucije ili službeno lice, bit će kažnjena zatvorom od dvije do deset godina, prenose Nezavisne.

Izvor:nezavisne.com

error: Content is protected !!