Nakon što smo jučer imali više od 2000 novozaraženih, danas ih je malo manje – 1851. Preminulo je 18 osoba. U bolnicama je sve više oboljelih – trenutačno 871, od čega 122 na respiratoru. U mnogim bolnicama otvaraju se dodatni COVID odjeli.

Broj zaraženih raste, ali ne i broj cijepljenih prvom dozom. Sve je više hospitaliziranih.

– Kontinuirano raste broj pacijenata na intenzivnom liječenju, a udio hospitaliziranih na respiratoru dosegnuo je 15 posto, rekao je Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

U KBC-u Rijeka 59 je hospitaliziranih, pritisak je sve veći pa je ponovno otvoren COVID odjel u Klinici za infektivne bolesti.

– Klinika za infektivne bolesti pretvorena je u COVID odjel, osim povećanja krevetnih kapaciteta sad smo s ovim sigurni na neko vrijeme da pokrivamo sve moguće potrebe. Ova organizacija nam omogućava i širenje trijažne ambulante odnosno bolje uvjete za sam prijem i obradu bolesnika s obzirom na povećan broj koji bilježimo posljednjih tjedana, rekao je Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

COVID odjeli povećavaju se i u KBC-u Zagreb.

– U KBC-u Zagreb unutar klinike Jordanovac upravo je jučer otvoren dodatni odjel zbog potrebe za dodatnim kapacitetima jer imamo sve više zaraženih koji zahtijevaju hospitalizaciju, a time naravno i sve više težih kliničkih slika, rekla je dr. Mateja Janković Makek, voditeljica Odjela za bolesti plućne cirkulacije, KBC Zagreb.

S druge strane mirnija je situacija kad je riječ o testiranju i provjeri COVID potvrda.

– Bolnice izvještavaju da gotovo više nema i djelatnika bez COVID potvrda, a koji se istodobno odbijaju testirati. Zanemariv broj spomenutih slučajeva odbijanja testiranja reflektira gotovo stopostotnu podršku te visoku profesionalnost zdravstvenih djelatnika, rekao je Dulibić.

Stožer je primjenu epidemioloških mjera produljio do kraja listopada.

– Do ublažavanja ili ukidanja nekih od uvedenih epidemioloških mjera može doći samo ukoliko svi zajedno djelotvornije utječemo na ograničavanje učinaka epidemije, što se najbolje može postići samo ako proširimo obuhvat cijepljenja i pridržavamo se uvedenih epidemioloških mjera, poručio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Jer o tome ovisi broj zaraženih, ali i stanje u bolnicama.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!