Cijene proizvodnje u Kini u rujnu su porasle rekordnih 10.7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, poduprte ograničenjima potrošnje struje i naglim rastom cijena sirovina.

Indeks cijena proizvodnje pokazao je tako najveći rast cijena u posljednjih 25 godina, koliko državni statistički ured prikuplja podatke.

Sve raširenija nestašica struje u Kini, izazvana prijelazom na čistu energiju, potražnjom industrijskog sektora i visokim cijenama sirovina, zaustavila je proizvodnju u mnogim tvornicama, od kojih su mnoge opskrbljivači vodećih globalnih brendova.

Nestašica struje pogodila je proizvodnju cementa, čelika i aluminija, a komunalne tvrtke teško podmiruju potražnju za energijom koja je snažno porasla zbog oporavka gospodarstva nakon pandemije.

Cijene termalnog ugljena na robnoj burzi u Zhengzhou prošlog su mjeseca zbog nestašice skočile za 60 posto. Prema posljednjim podacima, dosegnule su 1408.20 juana (218.77 dolara) po toni, porastavši osam posto.

Peking je poduzeo niz mjera kako bi zauzdao rekordno visoke cijene ugljena i ublažio nestašicu struje, pozivajući rudarske kompanije da povećaju proizvodnju ugljena, a tvornice da obuzdavaju potražnju za električnom energijom.

Unatoč tome, cijene ugljena ostale su visoke, što se dijelom pripisuje tome što je desetak rudnika bilo primorano obustaviti rad zbog velikih poplava koje su pogodile glavnu kinesku pokrajinu za proizvodnju ugljena Shanxi.

Podaci statističkog ureda također su pokazali da su potrošačke cijene u rujnu porasle 0.7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Cijene svinjetine, ključne sastavnice indeksa potrošačkih cijena, pale su čak za 46.9 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan.

Država otkupljuje svinjetinu od proizvođača kako bi poduprla cijene ključne vrste mesa u Kini, koje su ove godine pale i time nanijele goleme gubitke poljoprivrednicima.

Temeljna inflacija, koja isključuje utjecaj promjenjivih cijena hrane i energije, u rujnu je dosegnula 1.2 posto, nakon stagnacije u kolovozu, pokazali su najnoviji podaci kineskog statističkog ureda.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!