Važno je skupiti snage i znati odustati od partnera koji nas je iznevjerio, podsjeća portal Zadovoljna.

Nevjera je za većinu ljudi traumatičan i poražavajuć događaj, ali dio parova i nakon takve situacije odluči pružiti još jednu šansu ljubavi, a nekima pomirenje i obnova povjerenja doista pođu za rukom.

No, postoje i oni koji ne prepoznaju ili ignoriraju znakove koji ukazuju na to da oprost ipak nije donio ništa dobro pa od nezdravog odnosa ne odustaju, a trebali bi.

Zadovoljna.hr izdvaja pet znakova koji jasno ukazuju na to da je bez sumnje vrijeme za odlazak.

1. PARTNER ODBIJA PREUZETI ODGOVORNOST

Strana koja je prevarila odbija preuzeti odgovornost? Govori da to nije tako velika stvar, da se dogodilo jednom, da seks nije bio dobar, da biste trebali prijeći preko toga…? Krivi vas?

Ako varalica ne želi priznati da je prekršila određena pravila i da vam je pritom nanijela ogromnu bol, definitivno je vrijeme da odete.

Netko tko nije spreman preuzeti odgovornost nad prevarom spreman je takvo djelo i ponoviti. Ako u tome ne vidi neki veliki problem, jasno je da neće vidjeti problem ni u ponavljanju.

2. PARTNER ODBIJA RAZGOVARATI O PREVARI

Jednom kada saznate za aferu, logično je da vam se pitanja roje u glavi. Želite znati zašto se to dogodilo, kada se dogodilo, želite znati detalje kako biste posložili cijelu priču… 

Međutim, kada se obratite partneru kako biste razgovarali o nevjeri, dobivate odbijanje. Njegov ili njezin prijedlog je da se ponašate kao da se ništa nije dogodilo i da krenete dalje od tamo gdje ste stali.

To nije dobar znak. Za preživljavanje nevjere ključna je komunikacija. Važna je iskrenost i spremnost na razgovor o onome što se dogodilo. Ne trebate znati baš svaki detalj afere, ali neke je stvari doista bitno razjasniti.

3. OSOBA KOJA JE VARALA NE ŽELI SE PROMIJENITI

Potreba za promjenom je ključna za preživljavanje nevjere. Važno je pogledati odnos i osvijestiti sve ono što mu nedostaje te razgovarati o nužnim promjenama.

Ako osoba od vas očekuje da jednostavno prihvatite ono što se dogodilo i da nastavite dalje bez određenih promjena, vaša veza nema sjajnu budućnost.

4. NE MOŽETE SE OPORAVITI OD UDARCA NA VAŠE SAMOPOŠTOVANJE

Prevareni partner često krivi samoga sebe za ono što se dogodilo, osjeća se kao idiot jer je previdio jasne znakove, preispituje sve na sebi – tijelo, kosu, oči, mozak… Pita se je li dovoljno dobra.

Prevarena osoba nerijetko se nađe u situaciji u kojoj je njezino samopoštovanje svedeno na minimum. Uvjerena je da više neće biti voljena jer nije vrijedna ljubavi.

Naravno, ništa od toga nije istina i sve su te misli posljedice šoka. Samopoštovanje bi se s vremenom trebalo oporaviti. Ako ste ipak stalno u nekom začaranom krugu u kojem se ne cijenite dovoljno, vrijeme je da prekinete odnos u kojem ste bili prevareni kako biste mogli ozdraviti i živjeti život punim plućima.

5. OPROST NIJE OPCIJA

Ako smatrate da ne možete oprostiti prevaru i krenuti dalje, jasno je da ne trebate ostati u vezi. Svakim dodatnim danom nanosit ćete si dodatnu bol i nećete pronaći sreću, koja vas u protivnom možda već čeka iza ugla.

PIŠE PSD