Dopredsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) John Coates izjavio je u četvrtak da nije u nadležnosti te organizacije baviti se pitanjem poštivanja ljudskih prava u Kini, koja će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara u veljači iduće godine.

Kina je već nekoliko godina na meti optužbi brojnih zemalja i organizacija za ljudska prava o genocidu nad ujgurskom muslimanskom manjinom i drugim etničkim skupinama u provinciji Xinjiang, kao i za postupanje prema prosvjednicima na Tibetu.

Coates, koji je i predsjednik Olimpijskog odbora Australije, rekao je da su ljudska prava važan dio osnovnih načela Olimpijskih igara, ali da MOO mora poštivati suverenitet zemlje domaćina.

– Zadaća MOO-a je osigurati da nema kršenja ljudskih prava u smislu provođenja Igara u okviru nacionalnog olimpijskog odbora ili unutar Olimpijskog pokreta. Nemamo nadležnost otići u jednu državu i reći joj što da radi. MOO nije svjetska vlada, posao MOO-a je štititi olimpijce koji sudjeluju na Igrama, to je u našoj nadležnosti, rekao je Coates.

Zimske olimpijske igre održat će se od 4. do 20. veljače u Pekingu, a Paraolimpijske igre od 4. do 13. ožujka. U ljeto 2008. Peking je bio organizator Olimpijskih igara.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!