Zdravstveni radnici imaju neotuđivo pravo na priziv savjesti u slučaju pobačaja, izjavio je papa Franjo u četvrtak, rekavši da je pobačaj “ubojstvo”.  

Najmanje treći put u mjesec dana Papa je snažno govorio protiv pobačaja koji je važno političko pitanje u brojnim zemljama, uključujući SAD.

Prošloga tjedna žalbeni sud je privremeno vratio na snagu restriktivni zakon o pobačaju u Teksasu, po kojemu je pobačaj zabranjen od šestog tjedna trudnoće.

“Danas je postalo pomalo moderno misliti da bi bilo dobro ukloniti priziv savjesti”, kazao je Papa na konferenciji bolničkih ljekarnika u Rimu.

“O tome (prizivu savjesti) nikada ne bi trebalo pregovarati, to je ultimativna odgovornost zdravstvenih radnika”, rekao je, dodavši da se to posebno odnosi na pitanje pobačaja.

“Znam da sam po tom pitanju vrlo jasan. To je ubojstvo i nikada nije dopušteno biti sudionik”, istaknuo je .

Većina zemalja ima zakone koji predviđaju neki oblik priziva savjesti zdravstvenih radnika, a aktivisti za pravo na pobačaj tvrde da svi liječnici ne ispunjavaju dužnost da upute žene drugom liječniku.

U nekim skandinavskim zemljama liječnicima je zabranjeno odbiti pružiti bilo kakvu legalnu medicinsku skrb.

Prošloga mjeseca Papa je novinarima na povratku iz Slovačke kazao da je pobačaj ubojstvo, ali i kritizirao dio katoličkih biskupa u SAD-u, zagovornika zabrane pričešćivanja političara koji podržavaju pravo na pobačaj, što se odnosi na Joea Bidena.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!