Pobjednici Super Bowla Tampa Bay Buccaneersi uklonili su bivšeg trenera Jona Grudena iz klupske galerije slavnih zbog njegovih rasističkih i homofobnih izjava iz 2010. godine koje su objavljene u The Wall Street Journalu i New York Timesu.

Gruden je sedam godina vodio Tampu, a pod njegovim vodstvom Buccaneersi su osvojili prvi naslov prvaka NFL lige (2003). Prije četiri godine je uvršten u Tampinu “Ring of Honor”, no sada je uklonjen.

Od 2018. je vodio Oakland / Las Vegas Raiderse, no prije dva dana je podnio ostavku nakon što su objavljene njegove poruke.

Otkriveno je kako je Gruden u svojim e-mail porukama rasističkim riječima opisao čelnika Udruženja igrača Dumborissa Smitha, vrijeđao povjerenika NFL-a Rogera Goodella, kritizirao zapošljavanje žena kao sutkinja u NFL-u, te koristio razne primjedbe protiv ljudi različite seksualne orijentacije.

– Tampa Bay Buccaneersi se dugi niz godina zalažu za promjenu u područjima rasnih odnosa, ravnopravnosti spolova, raznolikosti i uključivosti, navodi se u priopćenju.

– Iako priznajemo doprinos Jona Grudena na terenu, njegovi su postupci u suprotnosti s našim temeljnim vrijednostima kao organizacije. Stoga on više neće nastaviti biti član počasnog Ring of Honor Buccaneersa, dodaje se.

Tijekom svoje karijere Gruden je više puta dizao prašinu svojim izjavama i bilješkama. Tražio je kazne za igrače koji su klečanjem prosvjedovali tijekom intoniranja američke himne, ismijavao komunikaciju igrača sa sucima…

Zanimljivo, Grudnove poruke su otkrivene u istrazi drugog slučaja, nedoličnog ponašanja djelatnika Washington Football Teama, koji su tajno snimali i potom dijelili fotografije navijačica iz njihovih svlačionica, zbog čega je WFT kažnjen s 10 milijuna dolara.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!