“Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv Edina Vranja i podnijelo prijedlog Višem sudu u Beogradu da se dalje postupanje po optužnici ustupi specijaliziranim organima za procesuiranje ratnih zločina Bosne i Hercegovine”, priopćeno je iz Ureda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako se navodi u priopćenju, Vučić je danas razgovarao s ministrom unutarnjih poslova Aleksandrom Vulinom, državnom tajnicom Ministarstva pravde Bojanom Šćepanović, republičkom javnom tužiteljicom Zagorkom Dolovac i tužiteljem za ratne zločine Snežanom Stanojković

Oni su razgovarali o međunarodnoj suradnji, a naročito o unaprijeđenju postojeće suradnje s nadležnim organima BiH u procesuiranju ratnih zločina i njihovih izvršitelja na teritorijama Srbije, u skladu s odredbama sporazuma o regionalnoj suradnji Srbije i BiH, Ugovoru o pravnoj pomoći u krivičnim i građanskim stvarima, kao i o Zakonu o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima baziranom na konvenciji Vijeća Europe o toj vrsti međunarodno-pravne suradnje iz 1959. godine.

Na sastanku je zaključeno i da je neophodno osnaživanje regionalne suradnje generalnih javnih tužiteljstava u okviru koje će i specijalizirani dijelovi tužiteljskog sustava ostvariti uspješnu saradnju, prenosi FoNet.

U tom smislu će se u petak, 15. listopada ove godine u Beogradu održati sastanak republičkog javnog tužitelja i tužitelja za ratne zločine s glavnom tužiteljicom Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić, kako bi se postigao dogovor o poduzimanju koraka radi organiziranja regionalne tužiteljskekonferencije u skorije vrijeme, navedeno je u priopćenju.

Edin Vranj je uhićen rujnu u prilikom prelaska granice između BiH i Srbije. Osumnjičen je za zločine protiv ratnih zaroblјenika na području Goražda, od siječnja 1993. do listopada 1994.

/HMS/

error: Content is protected !!