Izmjene Izbornog zakona i dalje su vruća tema u Bosni i Hercegovini. Hrvatski i bošnjački politički predstavnici Dragan Čović i Bakir Izetbegović ne uspijevaju pronaći zajednički jezik. S druge pak strane, američki i europski diplomati pozivaju na unutarnji dogovor, dok ulje na vatru dolijevaju i srpske prijetnje o odcjepljenju Republike Srpske.

Hrvati traže dosljednu primjenu presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o pravu na biranje svojih političkih predstavnika. Bošnjaci podupiru ideju američkog izaslanika za izmjene Izbornog zakona BiH Matthewa Palmera o brisanju nacionalnog predznaka.

– Teško da može doći do brisanja tog prefiksa. A ja ne vidim načina da implementiramo presudu Suda za ljudska prava u Strasbourgu. Gospodin Čović je sa mnom potpisao u Mostaru prije godinu i pol dana da ćemo to uraditi, ali ne vidim kako – ako ne izbrišemo te prefikse, kazao je predsjednik SDA BiH Bakir Izetbegović.

A to znači nestanak naroda iz Ustava, ostali bi samo građani.

Brisanje odrednice konstitutivnih naroda iz Ustava Bosne i Hercegovine grubo bi prekršilo Daytonski sporazum i vodilo potpunoj marginalizaciji Hrvata, upozorava Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

– Nijedan predstavnik hrvatskog naroda nikad neće prihvatiti da se konstitutivni narodi izbrišu iz Ustava Bosne i Hercegovine jer je to temelj Bosne i Hercegovine. To je referendumsko i temeljno, to je sve ono što smo dogovarali. Da bi se to promijenilo, trebat će dugi, dugi razgovori, a danas nije vrijeme za takve razgovore, upozorava predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Ali krajnje je vrijeme da svaki narod bira svoje političke predstavnike. Trebali bi umjesto imenica Hrvat, Srbin, Bošnjak, smatra novinar i politički analitičar iz Mostara Zoran Krešić, stajati pridjevi hrvatski, srpski ili bošnjački i to bi riješilo sve prijepore u Bosni i Hercegovini.

Tako malo, a opet tako puno. BiH do kraja ove neizborne godine mora dobiti novi izborni zakon ako želi izbjeći još veću krizu, upozoravaju analitičari. U prilog tomu ide i danas kasno popodne održan žurni sastanak veleposlanika zemalja Europske Unije, SAD-a i Velike Britanije s Miloradom Dodikom koji posljednjih dana najavljuje korake prema odcjepljenju Republike Srpske.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!