Predstavnici Republike Srpske i političkih stranaka vladajuće koalicije koji čine većinu u Narodnoj skupštini prenijeli su veleposlanicima EU svoje namjere da vrate nadležnosti prenesene na BiH, na sastanku u Istočnom Sarajevu.

Bez oklijevanja, nastavit će sa aktivnostima u vezi vraćanja oduzetih nadležnosti! Ukoliko EU donese odluku o sankcijama Republici Srpskoj, neka znaju da je to put u samostalnost Republike Srpske, upozorio Milorad Dodik.

Sve što je prethnodnih dana govorio – Milorad Dodik danas je prenio veleposlanicima EU. Bilo ih je kaže 14. Nije mu važan broj prisutnih koliko stavovi srpskih predstavnika u vlasti. Veleposlanicima koji nisu došli na sastanak u Istočno Sarajevo poručio je da bi se možda odazvali da je sastanak rukovodstava Srpske na Baščaršiji. No, kako god, prisutnim veleposlanicima su preodčeni stavovi predstavnika Srpske – očuvanje ustavnog poretka i teritorijalnog inetegriteta zbog čega će biti održana i sjednica Narodne skupštine.

– Oni su htjeli da učine nelegitimnu i razvlašćenu Srpske, na našem put nas ne može zaustaviti ni EU, ni Amerika, a ni Britanija koja je sve ovo zakuvala. Britanci i oni su se s nama igrali svih ovih godina, i željeli su da naprave muslimansku državu. Ovo nije secesija i ovo nije otcjepljenje – rekao je Dodik.

Na sastanku s veleposlanicima bilo je riječi i o mogućim sankcijama EU i izolaciji Srpske, a koju u javnom prostoru sve više spominju pojedini domaći političari ali i zapadni veleposlanici. Ono što je sigurno, kaže Dodik, jeste da Europska komisija Srpskoj neće uvoditi sankcije. Upitnik je hoće li na sankcijama insistirati Njemačka. Bude li netko posegao za sankcijama, Dodik kaže da Srpska i na to ima odgovor!

– Rekao sam danas ukoliko EU donese odluku o sankcijama Srpskoj ili isključenju Republike Srpske iz programa koji ovdje imaju, neka zapišu da je to samostalnost Srpske – dodao je Dodik.

Posegne li Europa za sankcijama, Srpska neće ostati bez investicija. Oslonac su Kina i Rusija. Dodik ne spori pomoć EU i njene fondove, ali podsjeća da je Srpska mnogo više dala Eurorpi kroz mlade ljude koje je obrazovala, a Europa uzela. Eurpi je poručio da u BiH dva naroda, Srbi i Hrvati ne žele majorizaciju i unitarizaciju. I za one koji plaše narod i pričaju o navodnom ratu, Dodik je imao poruku.

– Neki nam danas priopćavaju kako ova vlast navodno gura narod, ne gura narod već ih branimo, a oni kukavčki se dodvoravaju međunarodnim sponzorima da što više udare na aktualnu vlast, ništa drugo što je Bakir jučer rekao da vjeruje opoziciji – kaže Dodik.

Republika Srpska će istrajati u vraćanju nadležnosti. Ukoliko to ne uradi, kaže Dodik, nestat će! Ne bi bilo nerealno, kaže, i da nam ukinu Vladu i Narodnu skupštinu. Ovo nije inat, već odlučnost od koje Srpska neće odustati!

U sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak dužnosnika Republike Srpske s veleposlanicima europskih zemalja u BiH.

Sastanku su nazočili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

Prisutni su bili i predsjednici političkih stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj Dragan Čavić, Darko Banjac i Nenad Stevandić.

/HMS/

error: Content is protected !!