Organizacija Dogs Trust objavila je da će pauza u radu njihovog Programa sterilizacije/kastracije pasa biti produžena do kraja 2021. godine, odnosno da Program neće početi s radom prije 2022. godine osim u veoma ograničenom kapacitetu i to primarno za potrebe testiranja novih pristupa u radu Programa.

-Regije u kojima će se Program sterilizacije/kastracije vlasničkih, i pasa lutalica, provoditi u periodu od 21.10.2021. godine do 24.12.2021. godine su HNŽ i Istočna Hercegovina. Naglašavamo da je Program besplatne sterilizacije vlasničkih pasa koji Dogs Trust još uvijek u potpunosti financira, dostupan samo za pse čiji vlasnici imaju mjesto boravka u pomenutim regijama, priopćeno je.

Dogs Trust će paralelno u ovom periodu raditi i na prvoj fazi provedbe Protokola o suradnji potpisanog sa Ministarstvom obrane BiH, te će uz angažman izlistanih partnerskih stanica financirati masovnu sterilizaciju i veterinarsku obradu napuštenih pasa koji borave na vojnim lokacijama Oružanih snaga BiH.

-Vlasnici pasa direktno zakazuju proceduru sa veterinarskim stanicama pozivom na njihov broj. Po dolasku u stanicu u dogovoreno vrijeme, veterinar će vlasniku objasniti sve aspekte procedure, te odgovoriti na sva pitanja. Nakon pregleda psa, vlasnik koji odluči da steriliše psa potpisat će suglasnost. Veterinar će vlasnika obavijestiti o trajanju procedure i vremenu kada treba doći po psa. Po preuzimanju psa, veterinar će vlasniku dati usmene i pismene upute o brizi za psa u toku oporavka od procedure, te naglasiti kada je potrebno pozvati veterinara, ističu iz organizacije Dogs Trust.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!