Uzbudljivo je bilo na terenima Prve lige FBiH ovog vikenda.

Odigrani su svi susreti 11. kola, a u čak četiri slavili su gosti. Na jednom susretu bilo je neodlučno, dok su na preostala tri slavili domaći timovi.

Podatak je to koji radovati sve prave sportske radnike, novinare, igrače, suce, a u isto vrijeme razočara one koji su ranijih sezona uživali u ‘cirkusima’ koji su donosili pojedini susreti ovog ranga natjecanja iz kola u kolo…

Prava je rijetkost ranijih sezona bila da gosti slave na više od jednog ili dva meča. Kažu, moglo se na početku, u uvodnih par kola, već kasnije se znaju “pravila igre“.

Ista “pravila“ su brzo i nestala, a svakako da pohvale idu i za Nogometni savez Federacije BiH, ali i medije koji su sve grube greške, počesto i namjerne, službenih lica, žestoko kritikzirali.

Ključnu ulogu svakako igraju i klubovi koji ako žele bolje sutra sebi moraju biti pravedni. Potenciranje ‘mutnih’ igara na vlastitom terenu, uz redovne kritike na protivnika i službena lice poslije povratka s gostovanja svakako nisu pravi put. Istina ima samo jedno lice…

Gosti su tako u ovom kolu osvojili 13 bodova, a iako se potpuno bespotrebno spekuliralo o “igricama“ pred same utakmice, to se nije desilo.

Nisu to dozvolili ni članovi Odbora za suce i suđenje NS FBiH na čelu s predsjednikom Semirom Kaplanom koji veoma kvalitetno rade svoj posao od samog početka sezone.

Da se situacija u Prvoj ligi FBiH itekako popravila pokazuje i nedavna izjava za SportSport.ba trenera FK Budućnost Milenka Bošnjakovića.

“Bio sam u ovoj ligi prije par godina, moram reći da su domaćini sada mnogo korektniji, imaš sve uvjete za igru, a i suđenje je bolje. Svi klubovi dobiju snimke utakmica, suci isto razmišljaju o tome, pa je sve kvalitetnije. Može igrati i pokazati koliko znaš”, kazao je Bošnjaković.

U ovom kolu u  centru pažnje bili su susreti Travnik – GOŠK, te Radnik – Igman, a zanimljivo u oba su slavili gosti. Potpuno zasluženo, bez ijedne primjedbe domaćih klubova. Sanel Silić iz Cazina, te Haris Poprženović iz Travnika, dvojac koji je dijelio pravdu na navedena dva meča dobio je pohvale iz navedenih klubova.

Gosti su slavili i u Doboju kod Kaknja, gdje je Budućnost nadigrala Mladost. Bilo je 3:1, iako su razni “stručnjaci” tvrdili da Banovićani samo gube vrijeme odlaskom na ovaj susret jer Mladost više neće “dozvoliti” prosipanje bodova.

Iz Zvijezde Gradačac su istaknuli pohvale na račun Drage Tabaka i njegovih pomoćnika na meču u Bihaću gdje su poraženi od Jedinstva 1:0.

Primjedbi nije bilo ni iz s utakmice TOŠK- Rudar (1:0), te Gradina – Simm Bau (1:0), ali i Goražde – Bratstvo (1:4) gdje su također slavili gosti. U duelu Tomislava i Orašja (1:1) domaći su imali zamjerki na gol gostiju te smatraju da je pomoćni sudac morao podići zastavu, te signalizirati nedozvoljenu poziciju. Nema sumnje da će u Komisiji za suce i suđenje brzo reagirati i utvrdili da je li na navedenom susretu bilo propusta. Dodatna pohvala za Komisiju svakako je i iznošenje u javnost svih propusta, što je ranijih sezona bila ‘tabu tema’.

Raduje da su poraženi klubovi odlučili okrenuti “svojoj krivici”, iako su iz Odbora za suce i suđenje od prvog kola pokazali da će sve greške službenih lica odmah kažnjavati, bez obzira o kome se radi, te iz kojeg mjesta dolazi.

Svjesni su toga i klubovi, ali i službena lica, što se pokazalo kao dobitna kombinacija. Zeleni teren, 90 minuta, pa gospodo izvolite…

izvor:sportsport.ba

error: Content is protected !!