Nakon tjedana u kojima je napetost sve više rasla, Emmanuel Macron je predložio Borisu Johnsonu da rade na smirivanju napetosti u ribolovnoj krizi između Francuske i Velike Britanije nastaloj nakon brexita, u kojoj obje tvrde da su u pravu.

– Lopta je u britanskom polju, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron pred novinarima, nekoliko sati pošto je na rubu sastanka na vrhu G20 u Rimu razgovarao s britanskim premijerom Borisom Johnsonom u četiri oka.

– Sutra se nadam britanskom odgovoru, dodao je. U protivnom, upozorio je, prve protumjere što ih Francuska priprema mogle bi se uvesti već u utorak.

Razgovori bi stoga mogli biti teški dok se dvojica čelnika u ponedjeljak sastaju u Glasgowu, u Ujedinjenom Kraljevstvu, na otvorenju konferencije o klimi (COP26).

Johnson je sa svoje strane ostao odlučan, nije potvrdio da se s Macronom dogovorio o pronalasku rješenja.

– Moram vam reći da se naše stajalište o ribi nije promijenilo, rekao je na svojoj završnoj tiskovnoj konferenciji, istaknuvši da je razgovor bio otvoren.

Njegov je glasnogovornik ipak dodao: “Ako francuska vlada dođe s prijedlozima kako bi ublažila prijetnje koje je uputila, mi ćemo ih rado prihvatiti”.

Prema ugovoru o brexitu koji je stupio na snagu 1. siječnja, pristup zemalja EU-a britanskim vodama reguliran je kroz izdavanje dozvola za ribarenje.

Europski ribari mogu nastaviti loviti u britanskim vodama ako mogu dokazati da su to činili i ranije. No za to im je potrebna dozvola Londona, pri čemu je nastao spor dviju država.

Pariz je zaprijetio Londonu strožim zdravstvenim i sigurnosnim provjerama kamiona koji stižu s britanskog teritorija, te zabranom iskrcavanja ulova britanskih ribara u francuskim lukama od utorka ako Britanci dotad ne izdaju više dozvola za francuske ribare.

Ove je odluke London ocijenio pretjeranima i zaprijetio da će zauzvrat pooštriti kontrolu europskih brodova u svojim vodama.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!