Španjolska, u kojoj se cijepilo 78,5 % stanovnika, obećala je donirati 50 milijuna doza cjepiva siromašnim zemljama u svijetu, što je 20 milijuna više od prethodno najavljenog.

Španjolski premijer Pedro Sánchez poručio je iz Rima, gdje je ovaj vikend održan sastanak skupine G20, da će cjepiva biti isporučena u razdoblju od siječnja do ožujka 2022. godine.

– Te donacije neće biti dovoljne. Potrebno je povećati proizvodnju cjepiva u svijetu te pronaći uravnotežena rješenja vezana za njihovo patentiranje, izjavio je.

Španjolska je u rujnu u sklopu globalnog programa Covax bila najavila donaciju od 30.000 cjepiva, uglavnom zemljama Latinske Amerike.

U Španjolskoj se istovremeno cijepilo 37,3 milijuna od ukupno 47 milijuna stanovnika pa je tamošnja vlada ispunila cilj o masovnom cijepljenju. Među populacijom starijom od 12 godina cijepljeno je s dvije doze 88 % stanovnika.

Ta je zemlja lani bila jedna od najpogođenijih koronavirusom u Europi pa su stanovnici bili zatvoreni u stanovima i kućama oko 100 dana tijekom izvanrednog stanja.

Nakon što je 27. prosinca otpočelo cijepljenje u Europskoj uniji, tisuće građana su bespogovorno zasukale rukave kako bi primili cjepivo.

Prvih milijun Španjolaca bilo je cijepljeno 12. veljače.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!