Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošloga tjedna, drugoga zaredom, pa su dodatno skliznule s najviših razina u više godina.
Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna oko 2 posto, na 82,74 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,7 posto, na 81,27 dolara.

Tako je na londonskom tržištu cijena barela dodatno skliznula s najviše razine u tri godine, a na američkom tržištu u sedam.

Na sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika u četvrtak odlučeno je da se ostaje pri dosadašnjem planu o povećavanje proizvodnje u prosincu za 400 tisuća barela dnevno.

Tako je OPEC+ odbio znatnije povećati proizvodnju, premda je predsjednik SAD-a Joe Biden pozvao na veće povećanje kako bi se zakočio brzi rast cijena.

U SAD-u su maloprodajne cijene galona benzina blizu četiri dolara, što se smatra točkom pritiska za američke vozače, pa je Biden pozvao velike proizvođače energije u skupini vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 da povećaju proizvodnju.

Bijela kuća poručila je i da će Washington razmotriti cijeli niz alata koji mu stoje na raspolaganju kako bi nakon sastanka OPEC+ zajamčio opskrbu energentima po pristupačnim cijenama.

I dok se Biden može baviti pitanjem cijena goriva, premijeru Fadilu Novaliću to još nije palo na pamet. Tako su prošloga tjedna analitičari najavili kako će uskoro cijene goriva biti iznad 2,5 maraka, ali nitko od vlasti nije poduzeo bilo kakve mjere kako bi ograničio rast cijena benzina i dizela. 

Rezultat svega je lančana reakcija poskupljenja kojoj svjedočimo zadnjih tjedana, ali što bi rekao premijer Novalić, potrošnju smanjite za onoliko posto koliko je narasla cijena proizvoda. Jer to je njegovo rješenje za sve. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!