Plaće konobara u RS-u se kreću od oko 1.000 do 1.500 KM, dok plaće kuhara idu i do 2.500 KM, ali se bez obzira na to kuhare “uvoze” i iz Bangladeša, a odliv ove radne snage, makar sezonski, je skoro nemoguće zaustaviti, zbog čega će možda doći i do zatvaranja pojedinih ugostiteljskih objekata.

Prema mišljenju poslodavaca iz ovog sektora, ponovni odlazak ugostiteljskih radnika na sezonski rad se očekuje već na proljeće iduće godine, zbog čega kvalitet usluge u ovom sektoru u RS opada jer je sve veći broj radnika prekvalificiran.

Kako je Saša Trivić, predsjednik Udruženja unije poslodavaca RS, kazao za “Nezavisne novine”, plaće u ugostiteljstvu u BiH se ne mogu porediti s onima u Hrvatskoj, te da je izvjesno da će dio radnika već na proljeće otići na sezonski rad.

“Kolege pokušavaju osigurati kuhare negdje iz stranih zemalja, čak i iz Bangladeša. Očito je da se traži ta radna snaga, ali je također vidljivo da pada kvalitet usluge u našem ugostiteljstvu”, rekao je Trivić, dodajući da se odlazak jednog dijela radnika neće zaustaviti, te da će to, nažalost, dovesti i do zatvaranja nekih ugostiteljskih objekata.

“Jednostavno, bez europskih cijena nema ni europskih plaća. Malo gdje kod nas ima konobar kojem plaća nije oko 1.000 KM, a možda i više, plus neki bakšiš i to je dovelo do toga da konobar primanjima prelazi radnike sa fakultetom. A plaće kuhara se kreću od 1.300 KM do 1.800 KM”, kazao je Trivić.

Naveo je da, i pored pristojnih plaća u ovom sektoru, sve manji broj učenika upisuje Ugostiteljsku školu, zbog čega je većina ugostiteljskih radnika prekvalificirana.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora “Horeca”, rekao je za “Nezavisne novine” da su se s krajem ljetne sezone lagano stabilizirali potražnja i ponuda za konobarima, ali da se još traže kvalitetni kuhari.

“Oni su otišli i ne vraćaju se, otišli su sa ljetne na zimsku sezonu, tako da je to dugotrajni problem”, rekao je Kurtinović, dodajući da su plaće ugostiteljskih radnika rasle i ovog ljeta, te da je potrebno da se trend rasta nastavi i dalje da bi uspjeli sačuvati radnike da ne odu na proljeće na sezonske poslove.

“U ugostiteljskom sektoru korona i ove godine ostavlja tragove i biti će teško bez pomoći države. Potrebno je da se svi zajedno – i država i poslodavci i radnici – udružimo i probamo naći rješenje da bismo pola tih radnika sačuvali za iduće ljeto, inače ćemo biti u jako velikom problemu”, smatra Kurtinović.

Naglasio je kako je također potrebno raditi na edukaciji radnika koji su ostali da rade ovog ljeta, jer su to uglavnom bili nekvalificirani radnici.

“U nedostatku radne snage ove godine smo morali zapošljavati i one koji nemaju kvalifikacije u toj oblasti, a na nama je da sada kroz edukativne programe te i buduće radnike spremimo za ugostiteljski sektor”, naveo je Kurtinović, dodajući da će se odluka da li će se udružiti i da li će biti razumijevanja za sve potrebe morati donijeti do proljeća iduće godine.

Naglasio je da još jedan problem predstavlja plaća u koverti: država traži da se ukidaju te koverte, te se zbog pritiska na poslodavce dolazi do začaranog kruga, jer, prema njegovim riječima, onda bi poslodavci morali smanjivati plaće da bi se pun iznos plaće mogao isplatiti na račun.

Izvor:nezavisne.com

error: Content is protected !!