U Hrvatskoj u posljednja 24 sata imamo 1242 novozaražena, neslužbeno doznaje HTV. Jučer je bilo 4159 novih slučajeva zaraze koronavirusom, uz udio pozitivnih među testiranima od 42 posto. U bolnicama se liječi 1848 pacijenata, 248 ih je na respiratoru. Preminulo je još 50 osoba, od kojih 35 nije bilo cijepljeno. Najmlađih šest preminulih u dobi je od 39 do 56 godina i nisu cijepljeni.

Lovrić i Šušković: Mnogo je otvorenih pitanja

09:18

COVID potvrde će od 15. studenog biti potrebne za sve u državnom i javnom sektoru, ali i korisnicima tih usluga.

Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, kazala je u HTV-ovu Studiju 4 da je mnogo upita o provođenju, a posebno o razlozima uvođenja COVID potvrde za zaposlene u srednjim školama.

Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, pak ističe da je potrebno napraviti test razvidnosti u svakom području kako bi se vidjelo jesu li COVID potvrde mjerodavne u tom segmentu te da one ništa ne govore o tome je li neka osoba bolesna ili zdrava.  

Neslužbeno – 1242 novozaraženih

08:07

Prema neslužbenim podacima u Hrvatskoj je u posljednja 24 sata evidentirano 1242 novih pozitivnih na koronavirus. 

Karačić: Opet će doći do porasta kroničnih i onkoloških bolesti

07:42

Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić ocjenjuje da u Hrvatskoj vlada veliki otpor cijepljenju i nepovjerenje prema struci zbog dezinformacija o Covidu-19 koje se šire društvenim mrežama, a vlast nema kontrolu nad antivakserima ni građanima.

Širenje dezinformacija preko društvenih mreža puno je brže nego širenje znanstveno utemeljenih informacija. To je prisutno i u drugim državama, no kada se gleda prosjek u našoj zemlji je to izraženo najviše u cijeloj EU-u, rekla je Karačić. 

Poručuje da treba slušati stručnjake, ali treba reći da problem nastaje i u komunikaciji Nacionalnog stožera civilne zaštite koji javnosti ne šalje točne poruke.

Problemi drugih pacijenata u pandemiji su eskalirali, ograničen im je pristup zdravstvenoj zaštiti jer im mnoge bolnice zbog covid pacijenata uskraćuju redovnu zdravstvenu zaštitu, izjavila je Karačić.  

Pristižu podaci iz županija:
● U Zadarskoj županiji 43 su nova slučaja zaraze koronavirusom
● U Vukovarsko-srijemskoj županiji 1 je nova pozitivna osoba na COVID-19
● U Istarskoj županiji 65 je novih slučajeva, jedna osoba preminula
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 7 je novih slučajeva, preminule tri osobe
● U Koprivničko-križevačkoj županiji nema novih slučajeva, tri osobe preminule
● U Varaždinskoj županiji potvrđeno je 50 novih slučajeva zaraze. Preminule su dvije osobe
● U Sisačko-moslavačkoj županiji 50 je novozaraženih.
● U Požeško-slavonskoj županiji 5 je novih slučajeva zaraze.

Virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja u Braunschweigu, Luka Čičin-Šain u Dnevniku je rekao da su nedostatne protuepidemijske mjere koje je donio Stožer civilne zaštite. Komentirajući visoke brojeve novozaraženih u tjednu na izmaku izjavio je da broj testiranih u Hrvatskoj može biti maksimalno 14, možda 15 tisuća na dan.

Dobrica Rončević, glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, rekao je u Dnevniku da riječka bolnica radi pod visokim opterećenjem, a većina ostalih aktivnosti se ostvaruje.

Komentirajući smrt pacijenta koji je bio 1982. godište i bez dodatnih komorbiditeta, rekao je da je karakteristika ovog vala zaraze koronavirusom da se dobna starost među pacijentima s težim oblicima bolesti ili sa smrtnim ishodom spušta.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!