Koliko je COVID-19 teška bolest pokazuje slučaj Mile Mandića, 67-godišnjaka s otoka Babca. Bio je na respiratoru, liječnici su mu nisu davali gotovo nikakve šanse, ali izvukao se. I dalje je na kisiku 18 sati na dan, a oporavak je težak i spor.

Ovo je Mile Mandić u reportaži snimljenoj prije godinu dana na svojem Bapcu. Evo ga danas na uređaju za disanje. Iako živi na praktički nenaseljenom otoku nasuprot Turnja, zarazio se koronavirusom u lipnju. I to, kaže, vjerojatno u Biogradu u kafiću na otvorenom.

– Ja sam bio u komi. A izgleda da mi je ostao živac bez kisika. Teško mi je jer ne mogu nigdje poći, kaže  Mile Mandić iz Biograda.

– Mile je bio zdrav jer je 40 godina plovio na Tankerskoj i karton mu je prazan.

Tukao je on mora na oceanima kao kapetan, sada se bori s postcovidom. Dotad gotovo nikad bolestan. Na respiratoru je bio 14 dana. Rodbina kaže da su ga liječnici već bili otpisali.

Iz bolnice je izišao u rujnu. Ipak, sada mu je potreban ovaj uređaj za disanje, mišići su mu atrofirali pa je tek sada u jednoj od prvih šetnji od lipnja. Netom prije zaraze cijepio se prvom dozom, ali očito se antitijela nisu tako brzo razvila.

– Ja bi im preporučio ne da se cijepe obavezno, nego svakako, rekao je.

Njegova sestra Neda sada se o njemu brine u Biogradu. Priznaje i ona je isprva bila skeptična prema cijepljenju.

– Jesam, jesam i to da znate kako, ali kad sam ga vidjela odmah sam rekla da idem. Tako da sam oba puta cijepljena, rekla je Neda Morožin.

Iako mu je kvaliteta života itekako narušena, Mile je ipak sretan što je izvukao živu glavu. Sanja o svojem “kajiću” i pustom otoku Bapcu. No liječnici kažu da će do opravka trebati najmanje dvije godine. Bez rodnog “škoja” tako će, čini se, dočekati i iduću jesen u svom sobičku.(žuto lišće)

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!