Godinama je vladao stereotip da Bosna i Hercegovina za svoje potrebe proizvodi dovoljno kupusa.

Onda je došlo sušno ljeto i pokazalo da to baš i nije tako, jer čime se kakav poremećaj dogodi, nedostaje domaćeg kupusa.

Obično je za nivelaciju ponude, a time i cijene, na jugu Hercegovine bila sezona kupusa iz Semberije.

Kad stigne semberski, odnosno bijeljinski kupus, padala je cijena i južnohercegovačkog, i vakufskog.

Ove jeseni jeftinijeg semberskog kupusa uopće nije bilo, a vakufski (područje Gornjeg Vakufa/Uskoplja i Bugojna) osim ako ranije nije ugovoren, je postao rijetkost.

Uz to cijena mu kažu, dostiže i 1,5 KM za kilogram.

Ozbiljna kriza u proizvodnji kupusa ove jeseni zorno se oslikava na čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima.

Unutar veletržnice zahvaljujući uvozu određenih količina iz Albanije, cijena je sa 0,8 do 1,2 KM, pala na 0,8 do 1,0 KM.

Kupus ispred veletržnice trži se do za ovu kulturu rekordnih 1,2 glavica do 1,4 KM ribani s uslugom soljenja.

U startu ponuda je bila sa uobičajena tri kamiona, da bi brzo početkom studenog pala na samo jedan kamion.

Govoreći o problemu u opskrbi kupusom Andrija Čuljak – Perišić, jedini preostali prodavač kupusa za zimnicu, kaže: „Ove godine je bila suša, ponuda kupusa je manja, pa je i cijena puno viša nego lani. I tražnja je unatoč cijeni, veća nego lani. Ne znam zašto je tako, vjerojatno ljudi svjesni da je proizvodnja kupusa puno manja, kupuju veće količine. Moguće da utjecaja ima i pandemija korona virusa, kupus je jedna od osnovnih namirnica u hladnijem dijelu godine, pa ljudi uzimaju kao da će nestati. Do sada nijedne godine ovako nije bilo“, kaže Andrija, te razlaže: „Ljudi kupuju kao da će nestat, a i hoće uskoro. Neki nam dolaze po drugi put, kupovali su kada je cijena bila 0,8 do 1,0 KM, dođu ponovo, cijenu uopće ne komentiraju. Nismo ni mi svaki dan ovdje na štandu, jer treba ići u nabavu, gdje god kreneš cijena je visoka. Mi ovaj posao radimo obiteljski već dvadesetak godina, obično smo ostajali do 10. prosinca, ove godine do tog roka neće biti kupusa. Za kiseljenje ne može svaki kupus, za to treba posebno sjeme, tvrde manje glavice i to je to. Kupca u pogledu kvalitete, ne smiješ prevariti, jer ako izgubi povjerenje iduće jeseni ništa od posla“, kaže Andrija.

Prodavači kupusa za zimnicu na veletržnici u Tasovčićima, nude kompletnu uslugu.

Izrezuju srčiku, posebnim strojem režu kupus na sitne komade, tako se dobije tzv. ribani.

Za one koji traže kombinaciju glavica- ribani kupus, rezani kupus pakuju u najlon vrećice koje iglom nabodu da ima zraka, slažu u kace, naizmjenično s glavicama, pa kupcu preostaje po dolasku kući u kacu nasuti vodu. Vrijedi zabilježiti da je prvi puta na veletržnici u Tasovčićima, kupus u prosjeku osjetno skuplji od jabuka koje se trže po cijeni od 0,50 do 1,5 KM!

D.Musa / Radio Čapljina