Širokobriješka pjesnikinja Marija Lovrić-Crnjac večeras je u Knjižnici Ljubuški predstavila svoju petu zbirku pjesama, pod nazivom „Oluja“.

Uz autoricu, zbirku su okupljenim gostima predstavili Milena Jukić-Bandić koja je pored svog osvrta čitala i stihove pjesama, te Bernarda Lasić-Crnjac i Ilija Fofić koji su iznijeli svoja razmatranja o ovom djelu.

  • Zbirka poezije Lovrić-Crnjac veliča i slavi oluju ljubavi i borbe, veliča snagu žene kakva je sama autorica, jedna velika žena, hrabra i jaka, uspravna i ponosna – žena oluja“, rekla je večeras  Bernarda Lasić-Crnjac i dodala kako ova zbirka u čitatelju budi ono najbolje, kao što inače ljubav radi u čovjeku.
  • Ne radi se samo o ljubavi između muškarca i žene, nego o ljubavi kao o sili koja pokreće čitav svijet i ponovno rađa junake. Rađa snagu u čovjeku jer i pad je let“, navela je Lasić-Crnjac.

Ilija Fofić je pak istaknuo kako je „Oluja“ kruna dosadašnjeg Marijinog pjesničkog rada.

  • „Oluja“ odiše jednom snažnom emocijom, prožetom strašću u njezinom jednostavnom izričaju. Marija je jedna samosvjesna žena, pomalo tajanstvena, zagonetna, zaigrana u ovom surovom svijetu. Ja osobno mislim da je ova zbirka samo početak nečeg novog što možemo u budućnosti očekivati od Marije. Ova zbirka govori o ljepoti života, ljepoti života u ljubavi, otkriva jedan nježni cvijet što se zove žena, ne onaj cvijet u vazi, u saksiji, da nam bude ukras, naprotiv, cvijet koji je na livadi ovog svijeta, na oluji, na žegi, na kiši i u zoru okupan rosom. Taj nježni cvijet žene koji ljubavlju miriše protivno svemu što hoće da taj cvijet pogazi“.

Milena Jukić-Bandić je istaknula kako Marija živi svoju poeziju. Živi je u odnosu sa svojim suprugom, sa djecom i u odnosu sa svim ljudima koje svakodnevno susreće.

  • Običan susret s Marijom uvijek je ogromna radost, njene riječi su uvijek ohrabrujuće. To je ono što prožima njezine stihove. Ta silna životna radost i ljepota nesvojstvena vremenu u kojem živimo. Marija slavi ljubav koja je neodvojiva od njenog bića i načina na koji shvaća svijet oko sebe. Ona je autentična, njezini stihovi svjedoče njen život, ona ih pretače u šapat duše i krik srca, rekla je Jukić-Bandić.

Na kraju se i sama autorica zahvalila svima na dolasku i kazala kako je pouka priče da sve oluje dođu u naš život, kako bi nas učinile jačim.

U razgovoru za Radio Ljubuški je najavila kako sada radi i na svom prvom proznom ostvarenju.

Večerašnji program je vodio Ivica Vizentaner, voditelj Knjižnice Ljubuški.

Poslušajte razgovor s Marijom Lovrić-Crnjac

Fotografije pogledajte na Facebooku

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!