U utorak navečer je u Kulturnom centru u Ljubuškom bio jako zanimljiv „program“. Naime, trojica autora povjesničara predstavili su  tri knjige o velikosrpskom i komunističkom teroru i mučeništvu, kako Hrvata, tako i katoličke Crkve.

Nakon što je sve nazočne pozdravio gradonačelnik Vedran Markotić i gostima zaželio dobrodošlicu uz zahvalu za njihov trud i znanstveni rad, prvi je mr. sc. Stjepan Lozo iz Splita govorio o knjizi „Ideologija i propaganda velikosrpskog genocida nad Hrvatima – projekt „Homogena Srbija“ 1941.“

U knjizi su, kako je kazao, dokumentirano obrađeni podaci o žrtvama hrvatskog puka u vremenu od početka dvadesetog stoljeća do lipnja mjeseca 1941.godine, ukazujući pritom na falsificirane dokumente koje je koristila velikosrpska propaganda.

Prof. Stipo Pilić govorio je o knjizi „Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori: Geostrateška točka velikosrpske politike i propagandni pokretač njezina širenja prema zapadu“.

Kako se moglo čuti, knjiga koju je napisao skupa s povjesničarkom Blankom Matković, utemeljena je na iscrpnom istraživanju i argumentiranju građe koju čuvaju arhivi i muzeji u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Ujedinjenom Kraljevstvu, s ciljem utvrđivanja stvarne brojke stradalih u Jasenovcu, ali i da se istakne činjenica da je logor Jasenovac bio aktivan ne samo do 1945., nego i nakon toga pod komunističkom vlašću.

Prof. dr. sc. Josip Jurčević govorio je o knjizi „Komunistički teror i mučeništvo Crkve; Djelovanje Udbe protiv Crkve u Hrvatskoj 1945.-1991.“

Jedno od njegovih brojnih djela je knjiga ‘Komunistički teror i mučeništvo crkve’ objavljena 2020. u dva sveska u kojoj dokumentirano prikazuje utjecaj antifašista preko njihove ozloglašene tajne službe na sve u Crkvi i oko nje. Knjiga je vrlo informativna i preporučuje je se vjernicima, pogotovo onima koji su osjetili komunističku nemilosrdnost, kako bi bolje shvatili (pa i iz osobnog iskustva) međusobne odnose s jedne strane vjere-Crkve-svećenstva-vjernika, a sa druge strane državnog represivnog aparata.

U  glazbenom djelu programa nastupili su učenici Glazbene škole Ljubuški.

Poslušajte što su sve rekli: gradonačelnik Vedran Markotić, te predstavljači Stjepan Lozo, Stipe Pilić i Josip Jurčević

Gradonačelnik Vedran Markotić

Boris Brkić

Stipe Lozo

Stipe Prlić

Josip Jurčević

Razgovor s Josipom Jurčevićem

Mile Kraljević / Radio Ljubuški