Gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je sastanak s predsjednicom Udruge HURO Anom Marijom Berbić Lacko, odvjetnikom Markom Fakom, organizatoricom Građanske inicijative “Djeca su budućnost” Ljiljanom i Dragić i i demografom Stjepanom Štercom nakon što su roditelji odgojitelji održali tri prosvjeda zbog gradonačelnikove odluke o ukidanju učinkovite demografske mjere.

Podsjetimo, roditelji odgojitelji prosvjedovali su u utorak ispred Gradske uprave. Razlog prosvjeda je odluka Tomislava Tomaševića, čelnika ekstremno lijeve Možemo, o ukidanju ove vrlo učinkovite demografske mjere. Majke i očevi poručili su da brinu o 20 000 djece. A više od 6000 njih je vrtićke dobi. Roditelji ukazuju na činjenicu da je protuzakonito ukidati ugovorena prava.

Na sastanku je svaka strana ostala pri svojim stavovima, a roditelji odgojitelji najavili su daljnje aktivnosti.

“Mogu reći da nije došlo do nikakvih promjena. Mi smo predložili da gradonačelnik povuče ovaj prijedlog odluke iz procedure, da to ne ide na gradsku skupštinu u dvanaestom mjesecu, da se napravi temeljita analiza i da se formira radna skupina u kojoj bi sudjelovali naši predstavnici, međutim to je za sada odbijeno”, rekao je odvjetnik udruge HURO Marko Fak za Večernji list nakon dvosatnog sastanka, izrazivši nadu kako će se dijalog s gradonačelnikom nastaviti, jer smatra kako se dosadašnja stečena prava korisnika moraju poštovati.

Šterc: “Iznenađuje ta razina tvrdoglavosti”

“Udruga HURO i dalje inzistira na povlačenju ovog nacrta prijedloga odluke i na izradi ozbiljne stručne analize s kvalitetnim zaključcima. Moraju biti uključeni demografi, ekonomisti, socijalni pedagozi, ginekolozi. I na osnovu toga bi oni onda dalje mogli reagirati”, rekla je Ana Marija Berbić Lacko ističući kako su sadašnju analizu napravile nedovoljno stručne osobe.

Demograf Stjepan Šterc ističe da bi se u cijelu priču trebala uključiti i država ukidanjem poreza na mjeru, s obzirom na to da se radi o oko 20.000 djece. Istaknuo je kako se u proračunima i grada Zagreba i države nalazi jako puno iracionalnih stavki koje su manje važne od ove.

“Iznenađuje ta razina tvrdoglavosti. Nisam osjetio od zadnjeg sastanka zapravo da su oni napravili nekakav pomak”, dodao je.

“Nakon dva sata sve je na istome. Razočarane smo, ja sam razočarana kao čovjek. Ne mogu vjerovati da je netko toliko beskompromisan a radi se o sudbinama tisuća djece”, zaključila je Ljiljana Dragić, osnivačica inicijative “Djeca su budućnost”.

Idući prosvjed roditelja odgojitelja najavljen je za subotu u 17 sati ispred zgrade Gradskog poglavarstva.

Izvor: narod.hr/Večernji list

error: Content is protected !!