U hotelu Bigeste u Ljubuškom sinoć je Udruga Hercegovačka kulturna baština Bilig organizirala prigodni program obilježavanja 50 godina Hrvatskog proljeća.

Program je „otvorila“ prof. Marina Lovrić koja je pročitala proglas Matice Hrvatske koju je objavio Hrvatski tjednik u danima bunta i buđenja hrvatske svijesti prije nego će biti zabranjen.

Nakon toga zanimljive detalje iz tog vremena iznijeli su profesori Drago Grgić i Ivan Matić, svjedoci vremena i sudionici događanja.

Profesor Grgić govorio je o događajima koji su prethodili hrvatskom buntu 1971. godine, počevši od pada Aleksandra Rankovića 1966. godine, pa studentskim nemirima 1968. godine, a buđenju svijesti pridonio je prijenos kostiju Petra Zrinjskog i Frana Krste Frankopana iz Beča u zagrebačku katedralu.

Profesor Matić se više osvrnuo na djelovanje samih studenata, te policijske (milicijske) pritiske i progone u tijeku trajanja proljeća i nakon toga. Govorio je i o uhićenjima čelnika studentskog pokreta i njihovim osudama.

Prikazan je i dio govora dr.Savke Dabčević Kučar na tadašnjem trgu Republike i njeno prisjećanje na te događaje iz 1971.godine prilikom predstavljanja svoje knjige.

Poslušajte što su nam nakon službenog dijela rekli profesori Drago Grgić i Ivan Matić

Mile Kraljević / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!