Malo koji ljubitelj tradicijskih napjeva na području Hercegovine, osobito bećarca, nije čuo za Broćanske bećare. To ne treba ni čuditi jer riječ o „momcima“ koji svugdje stignu. Nema niti jedne značajnije kulturne manifestacije tradicijskih napjeva, ne samo u Brotnju već i šire, gdje nisu nastupili.

I ljubitelji bećarca na području Ljubuškog imali su ih priliku slušati i uživati u njihovim pjesmama, ali i družiti se s tim jednostovnim i dragim ljudima.

Oni su uz Dubravske bećare s kojima imaju odlične odnose i česte susrete, svakako najpoznatiji bećari na ovim prostorima.

Već petnaest godina su skupa, iako i njih ne zaobilaze problemi odlaska vani, ali stalno se popunjavaju tako da su uvijek „u punom pogonu“.

Za ovih petnaestak godina stvorili su zavidan repertoar pjesama da mogu „pivati cili dan“ a da se ne ponavljaju.

Kako su dosegli određenu razinu vrijeme je bilo za iskorak, pa su nedavno snimili i video spot pjesme o vinu koji i vizualno i glasovno prikazuju ljepote Brotnja i njegovog najčuvenijeg proizvoda.

Tim povodom posjetili smo Broćanske bećare na mjestu gdje se redovito okupljaju i vježbaju, „Kod Gilje“ u Krehinom Gracu.

Iako sam većinu bećara znao od prije, doduše ne po imenima osim pojedinih, ugodno sam se iznenadio samom atmosferom i druženjem. Srdačni domaćin Giljo (Dražen Planinić) stizao je svuda, od serviranja i posluživanja pa do pjevanja, a ni jednu pjesmu propustio nije. Osim bećara u prostoriji je bilo još dvadesetak gostiju od kojih više od polovice može „uskočiti“ u pjesmu, ako zatreba jer riječ je o „domaćim ljudima“ koji se međusobno svi poznaju, ali i dobro pjevaju.

Te večeri pristigli su Gusari iz Metkovića, kako ih zovu, s kojima se orila i dalmatinska pjesma uz svirku na gitari, tamburici i harmonici.

Gusari već duže vremena dolaze u Brotnjo kako bi zajedno zapjevali uz obveznu šalu i zezanciju gdje se nitko ne ljuti. Oni su dali obol i na snimanju spota i uz prof.Davora Markotu su jedni od zaslužnijih što spot plijeni veliku pozornost.

O izradi spota više ćete čuti iz razgovora sa Željkom Petrovićem predsjednikom i Milom Ostojićem tajnikom Hrvatske pjevačke udruge Broćanski bećari, kako se službeno zovu.

U nastavku poslušajte nekoliko bećaraca i pjesmi koje su se orile „Kod Gilje“ u Krehinom Gracu.

Mile Kraljević / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!