Mnoge izjave predsjednika Zorana Milanovića posljednjih su mjeseci podizale veliku buru u javnosti. No pravu lavinu reakcija, koje neprestano pristižu, izazvale su njegove posljednje izjave o Srebrenici i obitelji Zec.

Nakon što je jučer predsjednik Republike Zoran Milanović istaknuo da su preživjeli članovi obitelji Zec dobili odštetu od države, uz pitanje “što još treba”, Milorad Pupovac danas uzvraća. 

– Ta je izjava mogla biti rečena samo od nekoga tko je iznimno bešćutan ili iznimno manipulativan s ciljem da se dopadne ljudima koji nemaju nikakvu svijest o tome što se događalo ljudima poput porodice Zec. Ne bi me čudilo da Zoran Milanović, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, odluči dodijeliti još neko odlikovanje onima koji su ubili obitelj Zec ili možda predsjedničke mirovine, kazao je Milorad Pupovac, Klub zastupnika SDSS-a. 

Na predsjedničkom mjestu, tvrdi, trebaju biti časniji ljudi.

– Za mene je to mjesto prazno. Tamo se uselio netko tko ne zna što je predsjednik i kako se ponaša predsjednik, dodaje Pupovac.

U SDP-u je jasan otklon od predsjednikovih izjava. Stav je stranke, ističe Peđa Grbin, da se u Srebrenici dogodio genocid te da obitelji Zec nije dovoljna samo odšteta, nego i odavanje počasti kao simbolu žrtava zločina.

– U slučaju obitelji Zec, jedna obitelj je izvučena iz svojeg doma u mraku, u noći, odvedena na obronke Sljemena, pobijena, zakopana i u mraku, ostavljena da trune u zemlji, to nije stvar odštete, to je stvar odgovornosti, kazao je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Zamjerke predsjedniku stižu i od bivših SDP-ovaca, sada članova Kluba Socijaldemokrata.

– Mislim da predsjednik Republike dobro detektira određene probleme u društvu. Ne sviđa mi se svađalačka retorika i mislim da bi on tu morao definitivno biti puno veći faktor stabilnosti, a ne faktor konflikta, rekao je Davor Bernardić, Klub zastupnika Socijaldemokrati. 

Iz redova HDZ-a – osuda svakog zločina, posebice onog čija su žrtva djeca.

– Aleksandra Zec je jedna od 402 djece koja su stradala za vrijeme Domovinskog rata. Smatramo kako svako dijete koje je stradalo u Domovinskom ratu zaslužuje dostojan pijetet, kazao je Mislav Herman, potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine (HDZ).

Sinoć je na komemoraciji za obitelj Zec prvi put sudjelovao zagrebački gradonačelnik, što u platformi Možemo! smatraju iskorakom. Izjave predsjednika smatraju nedopustivima i neprihvatljivima.

– Ako se netko pita, kao što se predsjednik jučer pitao što bi se još trebalo učiniti jer, kao, plaćena je odšteta, onda evo ima konkretno nešto što on može napraviti. On primjerice, može oduzeti odličje počinitelju tog gnusnog zločina, izjavila je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.

Potpuno suprotno stajalište imaju, pak, u Domovinskom pokretu.

– Predsjednik Milanović je tu u pravu. Obitelj Zec je dobila odštetu od milijun i pol kuna od hrvatske države. Obitelj male Martine Štefančić nije dobila ništa. Sa sedam metaka ubijena je u Borovu Selu, a imala je 4,5 godine, rekao je Stipo Mlinarić, Klub zastupnika Domovinskog pokreta.


Marija Selak Raspudić (Klub zastupnika Mosta) kaže da „s jedne strane vidi nespretnost u izričaju koja ne bi trebala biti prisutna, a s druge borbu za slobodu govora, gdje se vrlo lako bilo čija nespretnost u izričaju iskorištava protiv te osobe”.

Uoči glasovanja o prijedlogu proračuna, mimo Poslovnika, u Saboru se za riječ javila Karolina Vidović Krišto, nezavisna saborska zastupnica i zatražila da se oda počast ubijenoj djeci u Domovinskom ratu. Zbog kršenja Poslovnika udaljena je sa sjednice.

– Odati počast ubijenoj djeci je nešto što zaslužuje svakako da se radi. Ali ovo što je sada učinila smatram krajnje neprimjerenim, jednom provokacijom kojom je željela mene dovesti, a i sve ostale u neugodnu situaciju, izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Osim na domaćoj političkoj sceni, i u Bosni i Hercegovine je bilo niz reakcija na Milanovićeve izjave o Srebrenici i genocidu. Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović smatra ih neprimjerenima.

– Rekao sam da su to sramne i nedopustive izjave i da one ne priliče jednoj osobi koja je šef jedne države. On, što se mene tiče, sve više i više postaje beznadežan slučaj, kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Reagirale su i Majke enklave Srebrenica i Žepa, koje su se Zoranu Milanoviću obratile pismom.

„..i Sabor Republike Hrvatske, kao najviši zakonodavni organ Republike Hrvatske, je usvojio rezoluciju kojom je osudio genocid u Srebrenici. Poštovani gospodine Milanović, kad već ne poštujete druge, poštujte bar odluke države koju predstavljate”.

Genocid je, naglašavaju u pismu, utvrđen kroz sudske postupke na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Izvor.Hrt.hr

error: Content is protected !!