“HDZ BiH u svojim programskim načelima, deklaraciji ima svoja dva cilja. To su članstvo u EU i članstvo u NATO-u i u tom smislu moj cilj i zadaća je, kao zamjenice ministra i kao ministrice da uradim sve kako bi se mi približili NATO-u što više”, istakla je za Rezime Marina Pendeš, delegatkinja u Domu naroda BiH.

“Naravno, za to mi je trebao i tim u Ministarstvu obrane i mislim da je postojao tim koji je radio kvalitetno svoj posao. Postoji sad određeni zastoj, koliko ja vidim, s obzirom na to da sam i članica Povjerenstva za obranu i sigurnost oba doma Parlamentarne skupštine, a to se više veže za implementaciju pregleda obrane. Jer pregled obrane, kao strateški dokument Oružanih snaga BiH u čijem je sastavu Plan modernizacije Oružanih snaga, je nešto što definira budućnost OS BiH. I već je trebala početi implementacija druge faze. Pitanje za ministra i za OS BiH je da li postoje određeni problemi i ja sam to i mislila pitati na sljedećoj sjednici.”

Kaže da ne vidi da tu uopće treba biti opstrukcija političke naravi jer je sve jasno definirano, usvojeno, usvojeno od strane članova Predsjedništva.

“Smatram da u BiH koja je ovakva kakva jeste, usložnjena kad govorimo o ustroju BiH i gdje imamo Vijeće ministara, državnu razinu, dva entiteta, u Federaciji imamo deset županija i plus distrikt Brčko. to je jedan jako kompleksan sustav i to ne možemo trenutno mijenjati. Ali to ne znači da ne možemo poduzeti sve u onom tehničkom dijelu da implementiramo već ranije donesene odluke koje se tiču sastava, veličine, rasporeda OS BiH. Uvjerena sam da ljudi u Ministarstvu obrane imaju određenih problema vezano za financijske aspekte jer ako radite na bazi odluke o privremenoj financiranju onda sigurno imate određenih problema. U tom smislu smatram da je jako bitno da institucije BiH počnu raditi u punom kapacitetu.”

Stabilnost i sigurnost su preduvjeti za gospodarski razvitak

Pendeš smatra da je članstvo u NATO cilj kojem svi trebamo težiti jer su stabilnost i sigurnost preduvjeti za gospodarski razvitak.

O namjerama formiranja entitetske vojske kaže da postoje Ustav, Zakon o obrani i Zakon o službi.

“To je nešto što je usvojeno u Parlamentu. Isto tako data je suglasnost kad govorimo o entitetima i ja uopće ne bih sad komentirala da li postoje određene intencije ili nakane. Ja smatram da svi koji rade u sustavu kako Ministarstva obrane, tako Oružanih snaga, trebaju poštivati zakonom definirane obaveze i raditi u cilju onoga što je već usvojeno.”

Smatra da namjerama Milorada Dodika treba pridavati pažnju u smislu da treba razgovarati s političkim predstavnicima iz Republike Srpske, ne samo s Dodikom.

“I da vidimo što su to problemi za koje predstavnici političkih stranaka iz RS-a smatraju da se treba riješiti na državnoj razini, što su to problemi političkih stranaka iz Federacije, pa između ostalog i HDZ-a. E sad, da li gospodin Dodik na taj način želi postići nešto drugo, ne bih ja sad komentirala, ali evo zakazana je sjednica u petak pa ćemo vidjeti. Ali ja smatram da postojeći zakon jasno definira obaveze.”

Na pitanje da li je politika SNSD-a politika koja vodi BiH ka secesiji, odgovara: “Ja kao članica HDZ-a mogu kazati da moja politička stranka nastoji da iznađe i ponudi rješenje. I mi nudimo rješenja kako bi se BiH ustrojila na način da bude funkcionalna država, da se vodi konstruktivan dijalog i u tom smislu pozdravljam svaki dijalog, svaku inicijativu da se nađe adekvatno rješenje. Sve što je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i s važećim zakonima ne može biti antidejtonsko. Ja ne vidim, osim određenih izjava, nikakve aktivnosti.”

Od Palmera i Eichhorst očekujem partnerski pristup

Pendeš smatra da je jako bitno da se pokuša sjesti, otpočeti konstruktivni dijalog.

“Mislim da su pregovarački timovi sa svih strana pokušali naći rješenje i ja, kao članica HDZ-a, smatram nužnim i možda jednim od jako velikih prioriteta, prioritet nad svim prioritetima izmjenu Izbornog zakona. Iduće godine imamo izbore i jako je bitno do kraja ove godine jasno definirati nešto što je potpisano prije nešto više od godinu dana. U tom smislu je jako bitno da uvažavamo jedni druge, da izgradimo povjerenje, da saslušamo drugog makar taj drugi imao i drugačije mišljenje. Presuda Ustavnog suda BiH za mene je prioritet svih prioriteta i naravno presude međunarodnih sudova. Ali ne možete vi iz tih presuda izdvojiti jednu presudu koja vam se sviđa, a one druge zanemariti.”

Naglašava da od Palmera i Eichhorst očekuje partnerski pristup.

“Mislim da treba biti otvoren i da se kroz dijalog pokuša naći rješenje. Smatram da smo kao politički predstavnik, u ovom slučaju HDZ jer je to najjača politička stranka u okviru HNS-a, puno toga napravili kad govorimo o kompromisima da bi postojao mir u BiH, da bi se krenulo ka euroatlantskim integracijama, da bi se razgovaralo jer mislim da europski i euroatlantski put nema alternativu. Kad govorimo o našim susjedima mi moramo raditi jer neće nas EU primiti ukoliko imamo neriješene stvari. Zar neko očekuje da će HDZ pristati da mu se ponovo biraju predstavnici nehrvatskim glasovima? Bez obzira što smo mi Hrvati najmalobrojniji narod, mi smo konstitutivni narod i naša konstitutivnost mora biti u punom kapacitetu. I mi nalazimo da kroz domove naroda, koji su jedini način zaštite nacionalnih interesa, moramo biti adekvatno zaštićeni.”

Nekome ne odgovara ni model Švicarske ni model Belgije

Pojašnjava da se može uzeti belgijski ili švicarski model.

“Ali izgleda da nekome ne odgovara ni model Švicarske ni model Belgije jer morate uvažavati dio konstitutivnosti koji je jako bitan. Ja sam pripadnica hrvatskog naroda, taj narod je konstitutivan u BiH i ukoliko moja prava se ne budu mogla implementirati na način na koji taj politički predstavnik to kaže onda to nešto nije uredu. Jer BiH je zemlja tri konstitutivna naroda i onih koji se ne izjašnjavaju kao takvi. I u tom smislu treba o svemu voditi računa.”

Pendeš navodi da HDZ radi sve da dođe do izmjene Izbornog zakona.

“Jedini je HDZ ponudio nekoliko modela izmjena Izbornog zakona. Sve drugo su osvrti i komentari na prijedloge HDZ-a. Državu trebamo urediti da svi budemo jednako zadovoljni ili makar jednako nezadovoljni.”

Regionalizacija unutar FBiH je federalizam

Pojašnjava da imamo kompleksni ustroj BiH.

“Ukoliko bi se napravila regionalizacija unutar FBiH, to nije secesionizam, to nije unitarizam. To je federalizam i time bi se smanjio broj vlada, svega i vjerojatno bi bila i BiH funkcionalnija.”

Na pitanje zašto je HDZ glasao za povlačenje Inzkovog zakona o negiranju zakona, odgovara: “Zakon je zakon, presude su presude i mi o tome ne komentiramo kao HDZ. Ali smo glasali da se taj zakon vrati u parlamentarnu proceduru kako bi se u parlamentarnoj proceduri jer ja smatram da nijedan nametnuti zakon. Mislim da je gospodin Čović to dobro obrazložio. HDZ i Hrvati nisu napravili pokolje u Srebrenici. Ovo je moja zemlja i ne može se bez mene i mojih predstavnika političkih jer mi imamo legalitet i legitimitet. Mora se uvažavati glas hrvatskog naroda. Ukoliko to neko ne želi, bujrum, probajte ustrojavati BiH bez Hrvata.”

Izvor:federalna.ba

error: Content is protected !!