Epidemiolog HZJZ-a Bernard Kaić kazao je da će cijepljenje djece u dobi od 5 do 11 godina početi idući tjedan. Govori da su Europska i američka agencija dale odobrenje za upotrebu dječje formulacije te da je korist od cijepljenja veća i da nema prepreke da se djeca od 5 do 11 godina cijepe. Idući tjedan približno 50 tisuća doza cjepiva za djecu od 5 do 11 godina stiže u Hrvatsku.

Preporuka cijepljenja djece s kroničnim bolestima

„Mi ćemo prvenstveno preporučiti da se cijepe djeca s kroničnim bolestima ili ona koja u u kućanstvu imaju takve osobe ili imunokompromitirane osobe. Postoje zemlje koje su krenule prije nas, Izrael, SAD i za sada nema nikakvih sigurnosnih signala koji bi upućivali na nekakav problem u smislu nuspojava”, kazao je Kaić.

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je Pfizerovo cjepivo protiv covida-19 za djecu u dobi od 5 do 11 godina.

Istaknuli su proizvođači cjepiva da je u kliničkim ispitivanjima bilo 90.7 posto učinkovitosti kod djece u dobnoj skupini od 5 do 11 godina.

“Koristi cjepiva Comirnaty kod djece u dobi od pet do 11 godina veće su od rizika, osobito kod one sa zdravstvenim problemima koji povećavaju rizik od teškog oblika covida-19”, kazuje EMA.

Iz HZJZ-a javili su da nakon što u Hrvatsku prispiju doze cjepiva, roditelji će moći cijepiti svoju djecu ukoliko to žele. Biti će i savjetovalište za sve roditelje oko cijepljenja, a već postoje neka savjetovališta u HZJZ-u u Rockefellerovoj 7 u Zagrebu te u podružnici HZJZ-a u Ulici Radoslava Cimermana 64a u Zagrebu.

HALMED o cjepivu Comirnaty

Cjepivo Comirnaty u dozi od 10 µg provodi se kod djece u dobi od 5 do 11 godina, dok kod djece u dobi od 12 godina i više primjenjuju se doze od 30 µg.
Izmjerena je djelotvornost cjepiva, izračunata je oko 2000 djece u dobi od 5 do 11 godina koja nisu imala ranije simptome zaraze COVID-19. Dio je primio cjepivo, a drugi dio placebo.

Od 1305 osoba koje su primile cjepivo, njih troje je razvilo simptome COVID-19 uspoređujući ih sa 16 od 663 ispitanika koji su primili placebo. Stoga, dolazi se do zaključka da je djelotvornost cjepiva 90.7 posto u prevenciji simptoma COVID-19. Stvarna stopa mogla bi iznositi između 67.7% i 98.3%.Umjerene nuspojave kod primanja ove doze cjepiva slične su kao kod djece u dobi od 12 i više godina.

Najčešće nuspojave zabilježene uz primjenu cjepiva u ovoj dobnoj skupini bile su slične onima zabilježenima kod osoba u dobi od 12 i više godina.

Izvor: narod.hr/index.hr

error: Content is protected !!