Završni čin malonogometnog turnira „Suci Humanitarci“ odigrao se u hotelu Bigiste u Ljubuškom zajedničkom večerom svih sudionika i zabavnim programom.

Turnir se igrao u petak i subotu u Gradskoj športskoj dvorani u Ljubuškom te u Sportskom centru Ivanić.

Sudjelovalo je oko 220 nogometnih sudaca iz BiH.

Na ovaj način nastavljena je tradicija, već peti put suci organiziraju ovakav turnir, a prošle godine nije odigran zbog korona krize.

Turnir je bio humanitarne naravi, prikupljena sredstva idu za pomoć udruzi roditelja djece s posebnim potrebama „Duga“ Ljubuški, za teško bolesnog dječaka iz Mostara Andija Milasa te u kruh sv. Ante na Humcu.

U svečanoj dvorani Hotela Bigeste u Ljubuškom organiziran je program uz glazbu uživo. Na početku je sve nazočne pozdravio domaćin Goran Paradžik, predsjednik udruge sudaca ŽZH koji je izrazio zadovoljstvo što je ovakav turnir u najboljoj organizaciji održan u Ljubuškom.

Najboljim pojedincima i momčadima uručene su prigodne nagrade. Na turniru je sudjelovalo čak 17. Udruženja nogometnih sudaca  s prostora cijele BiH. Odigrane su 32.utakmice, a na kraju su slavili suci Kantona Sarajevo. U finalnoj utakmici, neizvjesnoj do samoga kraja, tek nakon raspucavanja šesteraca bili su bolji od sudaca Hercegovačko-Neretvanske Županije. Za najboljeg igrača turnira proglašen je Amir Kadić (UNS Kantona Sarajevo), prvi strijelac s devet postignutih pogodaka je Marko Zelenika (UNS HNŽ), dok je epitet najboljeg vratara ponio Anel Zahirović (UNS Tuzlanskog kantona).

Tijekom večeri organizirana je i bogata tombola. Glavna nagrada poklon auto kuće Kramar u iznosu od 1000 KM otišla je u prave ruke, a sretni dobitnik je pola iznosa donirao udruzi Duga.

Inače, nogometni suci su ne tako davno redovito prozivani od predstavnika, klubova, navijača, novinara… Jedan ovakav skup sudaca u jednoj manjoj sredini prije dvadesetak godina bio bi „skup visokog rizika“ i zahtijevao bi određene sigurnosne mjere. Koliko je nogomet, suđenje i organizacija sportskih događaja u BiH podignuta na višu razinu govori i ova organizacija turnira u Ljubuškom gdje u tri dana nije bilo ama baš nikakvih problema. Naprotiv, preko dvjesto sudaca, plus delegati, kontrolori i ostali sportski dužnosnici pokazali su kako treba poimati sport. Osim što su pokazali humani karakter, pokazali su i kako to na kraju polusezone i godine treba obilježiti. Da raspoloženje bude „na visini“ potrudili su se glazbenici iz Mostara koji su svojom svirkom i pjesmama cijelu svečanu dvoranu „podigli na noge“.

Uz brojne nogometne suce, među njima je bio trenutno i najbolji be-ha sudac Irfan Peljto koji se oduševio prijemom i atmosferom u Ljubuškom. Također, na spektakl u Ljubuški došli su i potpredsjednik NS BiH Irfan Durić, predsjednik NS FBiH Dragan Soldo, a ovu večer uveličali su i gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić i dopredsjednik Vlade ŽZH i ministar financija Toni Kraljević.

Tijekom večeri razgovarali smo s Lujom Ilićem predsjednikom GOŠK-a iz Gabele i sucem Irfanom Peljtom

Poslušajte!

Mile Kraljević / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!