Predstavnici sindikata srednjih i osnovnih škola u ŽZH održali su u Širokom Brijegu konferenciju za medije povodom generalnog štrajka u srednjim školama koji je u tijeku, te najavljenog generalnog štrajka u osnovnim školama koji bi trebao početi početkom drugog polugodišta.

Na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama hotela Đulić u Širokom Brijegu obratili su se članovi pregovaračkog tima Sindikata uposlenih u srednjim školama, predsjednica Jasminka Petric i predsjednik Skupštine Tomislav Prlić, Sindikalna povjerenica Gimnazije Široki Brijeg Ivona Glavaš; zatim Sindikalna povjerenica Srednje glazbene škole Anita Milićević te predsjednik Nezavisnog Sindikata uposlenih u osnovnim školama Slaven Ljubić.

Posljednji sastanak s predstavnicima vlasti imali smo 28. rujna i od tada nam se do prošlog petka uopće nisu javljali, ni resorna ministrica ni bilo tko od članova Vlade. Pogotovo smo očekivali javljanje naše ministrice. Radi se o dva i pol mjesec apsolutne šutnje, ignoriranju svega onoga što smo mi kao jedna zainteresirana skupina predstavljali. S druge strane u štrajk smo krenuli 24. studenog, znači tri tjedna učenici nisu u svojim učionicama.

Mi smo imali jučer sastanak kod ministrice koji je bio pucanj u prazno. O financijskom apsketu našeg štrajka nismo uopće mogli razgovarati. Glavna točka našeg štrajka je plaća. Tražili smo sastanka s ministrom financija ili premijerom. Dogovorili smo sastanak koji će se održat danas u Ljubuškom (14:00 sati). Nevjerojatno je da ni Vlada i Skupština nisu zainteresirani za ovaj problem i nije nam jasno zašto je to tako, poručila je Jasminka Petric.

Slične probleme naveo je i Slaven Ljubić, predsjednik Nezavisnog sindikata usposlenih u osnovnim školama ŽZH.

U tri godine pregovaranja nismo postigli nikakav dogovor oko novog kolektivnog ugovora. Naša plaća je na sedmom mjestu po visini u FBiH, a nekada je bila na drugom mjestu. U tijeku pregovora 2019. godine Vlada je donijela povećanje od 5% i zbog korone je ostalo tako. Iznijeli smo u 9. mjesecu naše zahtjeve za povećanjem većem od 5%.

Temeljem referenduma članstva na Skupštini smo donijeli odluku da osnovne škole idu u generalni štrajk 7. siječnja 2022. godine, tako da se pridružujemo kolegama u srednjim školama. Naši zahtjevi su jasni, nismo postigli dogovor o povećanju plaće. Postizanjem dogovora, štrajk možemo staviti u stanje mirovanja ili Skupština može donijeti odluku o prekidu štrajka, kazao je Ljubić.

Petric je rekla kako se ne boje za svoja radna mjesta, jer se u javnosti počelo nagađati kako je ministrica Mikulić prijetila na sastanku s roditeljima, “kako je trenutno 150 ljudi viška u školskom sustavu i da oni mogu ostati bez posla”.

Ne znam u kojem zakonu piše da netko tko je u štrajku može dobiti otkaz jer svi zakoni, a pogotovo zakon o štrajku štiti na takav način one koji traže na takav način svoja radnička prava. Ne bojimo se za svoja radna mjesta, poručila je Petric.

Ljubić je rekao kako postoje određena zastrašivanja od vlasti, posebno prema mladim kolegama koji su tek primljeni.

Zastrašuju ih s tim ako budu štrajkali da iduće godine kada bude natječaj da će biti upitno hoće li dobiti posao. Zakon o štrajku je jasan, ako je štrajk proveden u skladu sa zakonom o radu i u skladu sa zakonom o štrajku zaposlenik ima zaštitu, poručio je Ljubić.

Petric je rekla kako se štrajk u svakom trenutku može prekinuti, a ovisi sve hoće li doći do dogovora.

Mi njima ne možemo vjerovati, niti ćemo im vjerovati, na obećanja više ne pristajemo. Jedino ćemo se vratiti u školske klupe ako potpišemo neki akt, nekakav sporazum ili da se Vlada okupi po nekom hitnom postupku i donese odluku koja će nama jamčiti da smo plaćom nešto dogovorili, ali na obećanja definitivno nećemo pristati, zaključila je Petric.

(www.jabuka.tv)

error: Content is protected !!