Županijski sud u Novom Travniku nepravomoćno je proglasio krivim Hajriza Dogloda, majora (bojnika) bošnjačke Armije Bosne i Hercegovine, i izrekao mu kaznu od šest i pol godina zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva 1993. godine.

Doglod je osuđen da je kao pripadnik Armije BiH, Samostalnog diverzantskog bataljuna (SDB), u svojstvu zamjenika zapovjednika SDB-a, na lokalnom putu u mjestu Dubravica kod Viteza, mučio i hicima u predjelu glave i gornjeg dijela tijela ubio Tomislava Trogrlića, koji je prethodno ranjen od strane nepoznatih vojnika prilikom kretanja preko Vjetrenice prema Vitezu, prenosi portal “artinfo“.

Županijski sud u Novom Travniku je u prosincu prošle godine donio prvostupanjsku presudu kojom je Doglod osuđen na sedam godina zatvorske kazne zbog ubojstva. Odlukom Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine od iz lipnja 2021. godine ukinuta je ova presuda i predmet vraćen na ponovno suđenje Županijskom sudu u Novom Travniku.

Presudu je pročitala predsjednica Sudskog vijeća Lazarela Porić.

“Županijski sud u Novom Travniku ocijenio je da je Hajriz Doglod, zvani Murgo ili Major, kriv što je u tijeku rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, kršeći pravila ratovanja, u točno neutvrđenom vremenskom razdoblju, između 21. 6. i 1. 7. 1993. godine na lokalnom putu u mjestu Dubravica kod Viteza, došao s namjerom da oštećenog Tomislava Trogrlića liši života, a koji je u pokušaju da vidi svoju sestru u Busovači pokušao prijeći na područje pod kontrolom HVO-a, gdje je ranjen, nakon čega su ga mještani iznijeli na lokalni put. Nakon što mu je pucao u oba ramena, a oštećeni je jaukao i zapomagao da ga ne muči i da ga ubije, uzeo je pušku i ispalio mu hitac u glavu”, kazala je sutkinja Porić.

U obrazloženju presude, Sud je naveo kako je nakon ponovljenog suđenja izvršio analizu i sve dokaze doveo u vezu.

“Nakon prvog postupka Vrhovni sud naložio je ovom sudu da otkloni povrede u postupku. Na zahtjev Tužiteljstva skinuli smo zaštitu sa svjedoka Ahmeta Hodžića i time je obrani omogućeno da ga unakrsno ispita. Činjenično stanje i uvjerenje ovog suda nije se promijenilo jer je svjedok u ponovljenom ispitivanju rekao Sudu zašto je na početku tvrdio da ne zna ništa, a potom je sve ispričao. Vrhovni sud je upozorio i da nije bilo naredbe za vještačenje tijela oštećenog, bilo je ratno vrijeme, naredbe se nisu ni izdavale. Zato Sud nije pozvao vještakinju Mariju Definis Gojanović, nego je angažirao sudskog vještaka prof. dr. Zdenka Cihlarža, koji je pojasnio da ozljede na lubanji ukazuju na prostrjelnu ranu što je u direktnoj vezi s ranjavanjem i smrću oštećenog. Kazna zatvora je manja u odnosu na prethodnu iz razloga što je branitelj ovom sudu predočio izvod iz kaznene evidencije u kojem stoji da je Općinski sud u Zenici izvršio brisanje presude za nasilničko ponašanje”, rekla je Porić.

Doglodov branitelj Ramo Ajkić najavio je novu žalbu Vrhovnom sudu.

Izvor: Vrisak.info

error: Content is protected !!