I dok se u Europi najavljuje novi, peti val epidemije izazvan omikronom, u Hrvatskoj je četvrti val i dalje u opadanju. Danas imamo 3765 novih slučajeva zaraze, 600-tinjak manje nego prošli četvrtak. Pritisak na bolnice i dalje se blago smanjuje, a broj najteže oboljelih na respiratoru nakon dugo vremena pao je ispod tristo. S COVID-om ili od njega preminulo je još 46 osoba. U prva četiri dana ovoga tjedna zabilježili smo malo manje od 12 tisuća novih slučajeva, što je u odnosu na isto razdoblje prošlog tjedna, kada ih je bilo malo više od 13 tisuća, pad od 9%.

Broj novozaraženih pada, ali pritisak na bolnice ne smanjuje se onako brzo kako bi zdravstveni djelatnici željeli. U odnosu na druge bolnice diljem zemlje, varaždinska ima jednu od najviših smrtnosti na respiratoru.

– Radi se o osobama uglavnom koji imaju komorbiditete. Mi smo u ovom valu imali 252 najviše pik pacijenata i naravno da kad imate najviše COVID pacijenata koje zbrinjavate, tada je statistički veća smrtnost, kazao je Damir Poljak, ravnatelj OB-a Varaždin.

A cjepivo smanjuje rizik od težih kliničkih slika. Drugi je dan cijepljenja djece u dobi od 5 do 11 godina. U ordinacijama školske medicine zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo ovaj tjedan cijepit će se 51 dijete.

– Iskreno, jedva sam čekala da dobe mogućnost da se zaštite od COVID-a. Kćer je imala četiri upale pluća u životu i bojim se kakve bi posljedice mogla ostaviti, kaže Snježana Krešić, majka.

Od 25 djece koji su jučer primili svoju prvu dozu samo petero je cijepljeno u riječkoj dvorani Zamet.

– Jedna djevojčica od 11 godina je izjavila da želi pridonijeti čovječanstvu tim činom što se cijepi, rekla je Nataša Dragaš Zubalj, voditeljica Odjela školske i sveučilišne medicine NZJZ-a PGŽ-a.

Među odraslim stanovništvom interes za cijepljenje raste, ali za treću dozu.

– Pogotovo sad kada prema novim uputama mogu doći i osobe kojima nije prošao razmak od šest mjeseci. A još uvijek imamo ovih kojima je prošao razmak baš od šest mjeseci ili su tu negdje, kaže Ankica Džono Boban, ZJZ Dubrovačko-neretvanske županije.

Kako se koronavirus ne bi širio, na lokalnim jedinicama je da organiziraju adventske događaje, ali i doček Nove godine pod posebnim epidemiološkim mjerama.

– Ne želimo trošiti novce na neke koncerte na koje nitko neće doći, to je potpuno suludo. Ako mi imamo organizirati koncert i ispred Svetog Vlaha ne bude nitko, a na ogradi 150 ljudi, onda nećemo organizirati koncert, rekao je Mato Franković, dubrovački gradonačelnik.

Stručnjaci upozoravaju – novi val možemo očekivati brzo.

– Tijekom siječnja, veljače najkasnije, će omikron prevladati, a s obzirom na to da je zarazniji očekuje da novi val, rekao je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Omikron-varijanta još je jedan podsjetnik da se cijepljenje treba ubrzati jer će o tome ovisiti jačina sljedećeg vala.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!