Vrijedni studenti pod nadzorom profesora posadili više od 100 voćaka raznih vrsta. Agronomsko prehrambeno – tehnološki fakultet (APTF) Sveučilišta u Mostaru i dalje ustraje na sve većoj izgradnji Pokušališta. Sadnjom više od 100 novih voćaka dobili su priliku da poboljšaju kvalitetu nastave na fakultetu, ali ne samo to već i mogućnost za većom proizvodnjom svojih proizvoda.

U sklopu praktične nastave za studente III. godine preddiplomskog studija, smjer Opća agronomija i studente I. godine diplomskog studija, smjer Fitomedicina pod vodstvom dekana fakulteta prof.dr.sc. Ivana Ostojića i dr.sc. Mladena Zovke danas je obavljeno podizanje novog nasada voćaka na pokušalištu u Rodoču.

Posađen je nasad mješovitih voćnih kultura trešnje sorte: Lapins, Samit, breskva sorte: Red, Heven, Krest Heven, nektarina sorte: Kaldezi, Fantazija, šljiva sorte: Čačanska ljepotica, Stenlej, lijeska sorta: Rimski okrugli, orah sorta: Jupiter.

Sa ovim nasadima voćaka fakultet će poboljšati kvalitetu nastave jer će studenti moći nadgledati različite sorte kako napreduju, te raditi na njihovom boljem sazrijevanju. Ono što će fakultetu još značiti je mogućnost povećanja proizvodnje različitih proizvoda.

„Praktična nastava za različite module preddiplomskog i diplomskog studija agronomije ima cilj da nastavom ovog programa mi studenti usvojimo praktična znanja i steknemo određeni stupanj vještina i radnih navika. Kroz cijelu akademsku godinu na pokušalištu imamo vježbe iz različitih modula koji su vezani za voćarstvo, vinogradarstvo, pedologiju, mehanizaciju, te module iz zaštite bilja, fitofarmaciju, fitopatologiju i entomologiju.“ govori Ivan Mucić predsjednik Studentskog zbora APTF-a.

Nakon uspješno obavljene sadnje voćaka na pokusnom poligonu organizirano je druženje uz roštilj.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!