Večeras otvorena dvanaesta po redu izložba slika poznatog ljubuškog šahista, pjesnika i slikara Željka Bote u hotelu Hum posvećena je figurativnosti u slikarstvu, kako je rekla umjetnica Slađana Milićević, Željko se kroz ove slike osvrnuo na ono što nas okružuje i što je oku vidljivo.

Na izložbi koju je večeras pohodio probrani broj ljubitelja umjetnosti, Boto je predstavio svoje realistične portrete, motive mrtve prirode, ali i slike lokalne tematike kao što je slika „Kula“.

Centralno mjesto večerašnje izložbe zauzela je slika konja, njemu posebno dragog motiva za slikanje.

Prisutni su večeras s zanimanjem razgledali, ali i komentirali Botina umjetnička djela.

Slađana Milićević je istaknula kako je vidjela mnoštvo Botinih slika te kako bi ona o njegovim djelima mogla pričati satima.

Boto se kroz svoje bavljenje slikarstvom prošetao raznim stilovima, a iako je večeras izložio djela iz svoje realistične faze, Milićević je dodala kako nju posebno fasciniraju Botina apstrakna djela.

„On je ovdje pokazao da zna, ne samo apstraktno slikati, nego i realistično, ali mene posebno fascinira taj njegov apstraktni dio i ne mogu zapostaviti taj dio i osvrnuti se na te njegove slike, kojih ima jako puno i kojima se Boto izričito fokusira na likovni dio jezika. Te su slike apstraktne i možda običnom čovjeku, koji nije u likovnom jeziku toliko vješt, one djeluju nedovršene ili nečitljive, međutim taj njegov kolorit kojeg ja često spominjem je jako značajan. Zašto to kažem? Nekako lako je realnost prikazati, onaj tko ima talenta može prikazati realnost kroz određenu tehniku i način slikanja, sve se to može izvježbati i prikazati pojavni svijet koji nas okružuje, međutim onaj unutarnji dio umjetnika, njegovi osjećaji i njegove emocije, tu Boto briljira“, istaknula je Milićević.

Ona je dodala kako ju posebno dirne Botin kolorit.

Kolorit je kod njega jako zastupljen, on hrabro kombinira te boje i način na koji stvara kompoziciju i ravnotežu unutar jedne slike mene to zapanjuje jer on nije opterećen akademskim obrazovanjem. To nešto njegovo iskonsko u njemu, živi u tim njegovim slikama“, objasnila je Milićević.

Boto se večeras zahvalio svima prisutnima te je istaknuo kako je jako uzbuđen što je imao priliku prezentirati ove svoje radove.

Izložbu je službeno otvorio novinar Dušan Musa koji je biranim riječima govorio ne samo o Botinom slikarstvu, nego se osvrnuo i na njegove uspjehe u svijetu šaha, te poetska dostignuća.

U audiozapisu poslušajte što je Boto rekao večeras za Radio Ljubuški

Dio atmosfere s večerašnje izložbe pogledajte u našoj galeriji na Facebooku

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!