Vlada FBiH na sjednici održanoj u četvrtak u Mostaru donijela je odluke o financijskoj konsolidaciji gospodarskih društava “BNT-Tvornica mašina i hidraulike” d.d. Novi Travnik, “Aluminij” d.d. Mostar, Konfekcija “Borac” d.d. Travnik i “Zrak” d.d. Sarajevo.

Odobreno produženje postupka konsolidacije privrednog društva “BNT-Tvornica mašina i hidraulike” d.d. Novi Travnik, obuhvaća izmirenje dugovanja nastalih zaključno do 31. prosinca 2019. godine u ukupnom iznosu od 11.937.239 maraka, a po osnovu doprinosa za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, poreza, dobavljača za robe i usluge i dugovanja prema zaposlenicima.

Izmirenje dugovanja izvršit će se na osnovu Sporazuma o financijskoj konsolidaciji koji će sačiniti sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, ZZO SBŽ, Federalnim zavodom za zapošljavanje, Službom za zapošljavanje SBŽ, davateljima usluga, dobavljačima i zaposlenicima, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Odobreno produženje postupka financijske konsolidacije gospodarskog društva “Aluminij” d.d. Mostar, s 44 posto sudjelovanjem državnog kapitala, obuhvaća izmirenje dugovanja nastalih zaključno do 31. prosinca 2019. godine u ukupnom iznosu od 389.238.862,68 maraka, a po osnovu isporučene električne energije, dugovanja prema dobavljačima i zaposlenicima, u skladu s Elaboratom opravdanosti financijske konsolidacije “Aluminija” d.d. Mostar, za period 2021.-2023. godina. Izmirenje dugovanja izvršit će se na osnovu Sporazuma o financijskoj konsolidaciji s davateljima usluga, dobavljačima i zaposlenicima.

Odobreno produženje postupka financijske konsolidacije gospodarskog društva Konfekcija “Borac” d.d. Travnik obuhvaća izmirenje dugovanja nastalih zaključno do 31. prosinca 2019. godine u ukupnom iznosu od 16.389.053,71 marku, a po osnovu doprinosa za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, poreza, isporučenu struju i vodu, dugovanja prema dobavljačima i zaposlenicima. Izmirenje dugovanja izvršit će na osnovu Sporazuma o financijskoj konsolidaciji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, ZZO SBŽ, Federalnim zavodom za zapošljavanje, Službom za zapošljavanje SBŽ, davateljima usluga, dobavljačima i zaposlenicima.

Postupak produženja financijske konsolidacije gospodarskog društva “Zrak” d.d. Sarajevo obuhvaća izmirenje dugovanja nastalih zaključno do 31. prosinca 2019. godine u ukupnom iznosu od 10.415.950 maraka, a po osnovu doprinosa za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, poreza, dugovanja prema dobavljačima i zaposlenicima. Izmirenje dugovanja izvršit će na osnovu Sporazuma o financijskoj konsolidaciji koji će sačiniti sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, ZZO Kantona Sarajevo, Federalnim zavodom za zapošljavanje, Službom za zapošljavanje KS, davateljima usluga, dobavljačima i zaposlenicima.

Vlada Federacije BiH zadužila je skupštine ova četiri gospodarska društva da donesu odluke o povećanju kapitala za dio obaveza koje su predmet konsolidacija, a gospodarska društva da jednom mjesečno izvijeste Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije o poduzetim aktivnostima. Ovo ministarstvo će pratiti provođenje odluke i o tome izvijestiti Vladu FBiH.

Postupak financijske konsolidacije ne može trajati duže od 31. prosinca 2023. godine, a odluka će se primjenjivati od 1. siječnja 2022. godine.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!