U okviru projekta Defending Euro-Atlantic Values u BiH (zauzimanje za euroatlantske vrijednosti) mladi iz BiH danas su se okupili u Sarajevu kako bi razmijenili iskustva i znanja o temama koje su vezane za NATO integracije.

– Navedeni projekt danas se završava, a mladi su u protekla tri mjeseca intenzivno radili na izrađivanju policy papera (strateških dokumenata) pomoću kojih su analizirali trenutna dešavanja u BiH i regiji – rekao je Jasmin Hasić izvršni direktor Fondacije Humanity in Action BiH, koja je organizirala današnju ceremoniju zatvaranja projekta.

Kaže da je broj i kvalitete projekata koji podižu svijest građana u BiH o pitanjima NATO suradnje i integracija relativno mali, a još je manji broj onih projekata koji su usmjereni na jačanje kapaciteta mladih u ovim procesima.

– Zato je bilo važno kroz ovaj projekt jačati kapacitete mladih u istraživačkom i informativnom djelovanju u oblasti NATO integracija – dodao je Hasić.

Mladi su predstavili strateške dokumente, koji su se osim na NATO integracije, odnosili na “odliv mozgova”.

– Utvrdili smo da BiH nema strategiju kojom bi se mogla adekvatno baviti “odlivom mozgova”. Ustanovili smo da od građana BiH prvenstveno mladi odlaze u što većem broju a da institucije u BiH nemaju provjerene podatke koji je to broj, a niti rješenja kako da smanje trend odlaska mladih. S druge strane, Ministarstvo vanjskih odnosa se ne bavi dijasporom ni uvezivanjem dijaspore s BiH. Zbog navedenih problema mladi su u ovom projektu prepoznali da bi BiH trebala razmišljati u tom pravcu kako da pretvori “odliv mozgova” u “cirkulaciju mozgova” – kazala je sudionica projekta Nikolina Sladojević.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!