Iz Njemačkog ministarstva vanjskih poslova, na konferenciji za novinare, odgovarano je na pitanja o secesionističkim naporima Republike Srpske.  

Glasnogovornik Christopher Burgera odgovorio je na pitanje novinara na koji način će se Dodiku staviti do znanja koju cijenu mora platiti za svoje secesionističke tendencije, s obzirom da je na samitu EU rečeno da neće biti odluka jer nisu pripremljene sankcije.

– Nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u ponedjeljak popodne, ministrica vanjskih poslova je također rekla da je na marginama ovog sastanka razgovarala sa svojim kolegama da ćemo mi kao EU dati jasan signal protiv i učiniti takve napore da osiguramo da destruktivna politika gospodina Dodika i Republike Srpske ne bude bez posljedica, jer je to oštar i opasan napad na jedinstvo Bosne i Hercegovine i na mir iz Daytona – rekao je Burger.

Dodao je da je jasno da Njemačka neće davati bilateralnu podršku entitetu koji radi na uništavanju Bosne i Hercegovine kao države, te da rade i na nivou EU da se naprave odgovarajuće prilagodbe u raspodjeli projektnih sredstava. 

– Ali želimo da razgovaramo i o restriktivnim pojedinačnim mjerama Europske unije u okviru Europske unije protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet zemlje. U tom cilju sada smo u bliskom kontaktu s našim europskim partnerima, ali i, na primjer, sa SAD i Velikom Britanijom na marginama sastanka ministara vanjskih poslova G7. U tom smislu, ovo je tema o kojoj se sada vode rasprave. Ministar vanjskih poslova je jasno stavio do znanja što, s naše točke gledišta, mora biti cilj ovih razmatranja, odnosno da se stavi jasan znak stop za takve neprihvatljive secesionističke tendencije – zaključio je Burger.

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!