Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ jučer je započela kampanju za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH u više od 70 bh. gradova i općina. Peticiju za sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan uvođenjem elektronske identifikacije birača i mašina za skeniranje glasačkih listića je za 24 sata potpisalo 10.000 građana i građanki.

Iz koalicije „Pod lupom“ podsjećaju da će više od 60 organizacija civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine do 22. prosinca izlaziti na ulice da dobiju podršku građana i građanki za unapređenje izbornog procesa. Peticiju je moguće potpisati i putem online obrasca.

U priopćenju se navodi da bi strojeve za skeniranje glasačkih listića spriječile izborne prevare koje se ogledaju u promjeni rezultata glasanja kroz poništavanje glasova za političke protivnike, glasanje umjesto neizašlih na izbore ili dopisivanje osobnih glasova.

Elektronska identifikacija birača bi spriječila zloupotrebe vezane za identitet birača koji izlazi na glasanje, kao što su glasanje u ime druge osobe, glasanje više puta i zloupotreba glasanja nakon zatvaranja biračkih mjesta, a bilo bi moguće pratiti i izlaznost birača na izbore u realnom vremenu te imati rezultate izbora neposredno nakon zatvaranja biračkih mjesta – navodi se u priopćenju.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!